Arenor och städer Fotbolls VM 2018

I dessa arenor och städer i Ryssland kommer fotbolls-VM att äga rum.

Städer VM 2018 Moskva – Luzjniki

Innehåll

Städer VM 2018 Moskva – Luzjniki och Otkrytie

Ryssland håller på för fullt att förbereda såväl städer som arenor inför den kommande fotbollsfesten. Elva städer står värd för VM 2018. I en av dessa – huvudstaden Moskva – spelas VM-matcher på två arenor. Oavsett hur du planerar följa VM i Ryssland – på plats eller framför TV:n – kan det vara intressant för dig att lära känna VM-städer och arenorna lite bättre. Vi börjar med Moskva.

Moskva är en av världens största städer med upp till 17 miljoner officiellt registrerade invånare inom storstadsområdet. Enligt rykten bor det även flera miljoner icke-registrerade ryssar och invandrare i staden. Ca en fjärdedel av hela Rysslands BNP kommer från Moskva, vilket är enormt mycket med tanke på att landets BNP till en stor del består av naturresurser som finns på flera tusen kilometers avstånd från huvudstaden. Moskva är en riktig storstad med en fantastisk nattliv och lyxiga restauranger. Det är ett måste för varje turist som besöker Ryssland.

Invigningsmatchen och finalen spelas just i Moskva – på Luzjnikistadion som har kapacitet för nästan 80 000 åskådare. Här spelas även fyra gruppspelsmatcher, en åttondelsfinal och en semifinal.

När arenan byggdes på 1950-talet fick den namnet Centrala Leninstadion. Det var här i Luzjniki som sommar-OS i Ryssland 1980 invigdes. Arenan fick en del negativ publicitet efter tragedin 1982 när 66 fotbollsfans trampades ihjäl. Precis som med mycket under Sovjettiden tystades antalet offer. De officiella siffrorna publicerades först sju år senare – 1989.

1992 valde den nya ryska regeringen att byta namnet från Leninstadion till något mindre kommunistiskt. Luzjniki går att översätta till svenska som ängsmarkerna och är även namnet på det närliggande området. 2013 direkt efter VM i friidrott stängdes Luzjniki för totalombyggnad då arenan ansågs inte hålla måttet för en VM-final.

Den andra Moskva-arenan – Otkrytie – invigdes 2014. Här spelar Spartak Moskva sina hemmamatcher. Arenan som rymmer 45 000 åskådare tog sju år att bygga och slutnotan landade på saftiga fyra miljarder kronor. Ordet ”otkrytie” kan översättas till såväl ”upptäckt” som ”öppning”. Under VM-2018 ändrar arenan namnet till Spartak Stadium för att göra saker och ting enklare för besökare från utlandet. Fyra gruppmatcher och en åttondelsfinal kommer att spelas på Spartak/Otkrytie.

Sankt Petersburg – Piter Arena

Sankt Petersburg – Piter Arena

Piter Arena i Vladimir Putins hemstad Sankt Petersburg är extra intressant för oss i Sverige. Staden ligger nära vårt land och är därmed lätt att besöka. Med sina fem miljoner invånare är Sankt Petersburg (tidigare Leningrad) Rysslands andra största stad. Under Peter den store utsågs Sankt Petersburg till huvudstad för hela Ryska Imperiet. Av många anses Sankt Petersburg vara Rysslands vackraste och mysigaste stad. Konstmuseet Eremitaget är Rysslands mest kända museet. Städer Pusjkin och Peterhof med vackra palats, slott och gröna parker är också flitigt besökta av turister från hela Ryssland och utlandet. Idag är Sankt Petersburg känd i själva Ryssland som en stad med mest intelligenta, artiga och kulturintresserade invånare.

Det är då inget konstigt att Piter Arena fortfarande inte är klar. Det beror kanske på att stadens invånare är bättre på att läsa dikter än på fysiskt arbete. Arenabygget drog igång redan 2007 och invigningen har sedan dess flyttats fram i tiden ett antal gånger.

Nu efter ca tio miljarder kronor investerade i projektet står arenan nästan klar. Putins favoritlag Zenit Sankt Petersburg eller det ryska landslaget tävlar om att få spela en invigningsmatch på Piter Arena någon gång under 2016. Med all sannolikhet kommer det att ske inför fullsatta läktare – med ca 60 000 fotbollsfans inne på arenan.  Arkitekten bakom Piter Arena heter Kisho Kurokawa. Han är mest känd för sitt torn Nakagin Capsule Tower – ett höghus han byggde på 1970-talet i sitt hemland Japan. Kisho gick bort 2007 bara några månader efter det att hans förslag vann tävlingen.

Precis som med ett flertal andra arenor i Ryssland kommer Piter Arena att tillfälligt byta sitt namn under VM-2018. Den kommer att heta Saint Petersburg Stadium. Arenan står värd för fyra matcher i gruppspelet, en åttondelsfinal, en semifinal och för bronsmatchen dagen innan turneringen avgörs på Luzjniki i Moskva.

För er som undrar om det går att bila mellan Moskva och Sankt Petersburg, funkar det alldeles utmärkt. Det tar ca nio timmar med bil. Ryssarna brukar skämta om att det är den enda motorvägen som faktiskt håller måttet i hela Ryssland och att Putin har sett till att den byggs för att pendla mellan sina släktingar i Sankt Petersburg och jobbet i Moskva.

Kaliningrad – Kaliningrad Stadium

Kaliningrad – Kaliningrad Stadium

Kaliningrad är den största staden i den där lilla exklaven som ligger mellan Litauen och Polen. Staden är ungefär lika stor som Malmö med omnejd och byggdes i princip från grund på 1940- och 1950-talet.

Sovjet fick området efter sin seger i andra världskriget. Staden som låg på Kaliningrads plats hette Köningsberg och tillhörde Ostpreussen. Under andra världskriget förstördes staden nästan helt av bränder och bombningar.

Innevånarna som överlevde kriget fick lämna Königsberg eller fly. Ryssarna flyttade in istället. För Sovjet och senare även för Ryssland har Kaliningrad sedan dess blivit en viktig del av landet mest tack vare hamnstaden Baltijsk som är enormt viktig då det är den enda hamnstaden som Ryssland har i Östersjön där vattnet inte fryser om vintrarna.

Kaliningrad påminner betydligt mer om Litauen, Polen och även Tyskland än vad de ”vanliga” ryska städerna gör. Det känns att det tyska arvet sitter kvar och det går fortfarande att hitta en del tysk arkitektur. Staden eller snarare sagt regionen är världskänd för sin bärnsten. Upp till 98% av all världens bärnsten produceras just här i Kaliningrad oblast (ryska motsvarighet till län). Besöker du Ryssland som turist, får du inte missa Bärnstenskusten.

Flygplatsen i Kaliningrad anses vara en av de sämsta i Ryssland. Det återstår att se om Putin och hans gäng gör något åt detta. Nu är det så att man måste bygga arenan först. Tanken är att det blir en Allianz-Arena i München fast i miniformat. Det blir en av mästerskapets billigaste nya arenor. Enligt senaste uppgifter kommer den att kosta ca 2-3 miljarder kronor.

Kaliningrad Stadium (kapacitet 35000 åskådare) står värd för fyra gruppmatcher, men har inte fått några matcher i cupstadiet. Det tar bara en timme att ta sig till Kaliningrad med flyg från Sverige. Vi hoppas att Sverige hamnar i Grupp C, D, F eller H ifall vi går vidare från kvalet. Då är chanserna stora att vi får spela i Kaliningrad.

Kazan – Kazan Arena

Kazan – Kazan Arena

Kazan marknadsför sig själv som Rysslands tredje huvudstad för att positionera sig som landets tredje mest intressanta stad att besöka – efter den nuvarande huvudstaden Moskva och Sankt Petersburg som tidigare har varit huvudstad i Ryssland. Kazan ligger på plats åtta i listan över Rysslands största städer och är något större befolkningsmässigt än Stockholm. Under senare år har staden stått värd för en del internationella mästerskap, vilket ledde till en del investeringar i infrastruktur och nya byggnader. I själva Ryssland har staden ett rykte om att vara modern och ren.

Kazan är en stad där kristna ryssar (48 procent) bor sida vid sida med tatarer som är muslimer. Kazan omnämns ofta som förebild för en stad där olika religioner kan leva tillsammans i fred. I Kazan kommer du att se många skyltar på tatariska – ett språk som påminner något om turkiska. Stadens invånare kan ryska, även om många av dem föredrar att tala tatariska.

Kazan ligger rätt nära gränsen till Kazakstan och är ingen lätt stad att besöka för en svensk turist. Måste du till Kazan för att se fotbollsmatchen, är det smartast att kombinera det med en match i Moskva eller Sankt Petersburg.

Kazan Arena invigdes 2013 och rymmer ca 45 000 åskådare. Det är en vacker och modern arena som har stått värd för invigningen av sommaruniversiaden 2013. Kazan Arena är en av fyra arenor som har fått äran att husera Confederations Cup 2017 – en generalrepetition för VM-2018 med bästa fotbollslandslag från varje kontinent. I och med att Luzjniki är stängd för en totalombyggnad och Piter Arena är ännu inte färdigbyggd är det Kazan Arena som är störst i hela Ryssland just nu.

På Kazan Arena kommer sex matcher att spelas – fyra gruppmatcher, en åttondelsfinal och en kvartsfinal. Kazan går även bra att kombinera med matcher i Samara (fem timmars bilavstånd), Saransk och Nizjnij Novgorod (ca sex timmars bilavstånd).

Nizhny Novgorod Stadium

Nizjnij Novgorod – Nizhny Novgorod Stadium

Resan mellan Moskva och Nizjnij Novgorod (sv. den lägre nya staden, tidigare Gorkij) som med sina 1,25 miljoner invånare är den femte största staden i Ryssland tar bara fem timmar med tåg eller bil. Nizjnij Novgorodbor kallar själva staden för Nizjnij (sv. lägre). Stadens symbol är en hjort som även återfinns på loggan hos stadens mest kända varumärket, bilfabriken GAZ. Det var just GAZ – ett samarbete mellan Ford och Sovjetunionen med start 1929 – som bidrog till stadens snabba tillväxt på 1930-talet. Stadens befolkning växte från 250 000 till en miljon på bara trettio år.

I och med att staden ligger rätt nära Moskva med Rysslands mått mätt, är det en del som anser Nizhnij Novgorod vara en förort till huvudstaden.  Staden är indelad i två delar som ligger på olika sidor av floden Oka – med i största utsträckning arbetarklassen som bor på den västra sidan med bilfabriken och något mer snobbiga östra sidan med bland annat gamla staden inklusive Kreml. Modellen Natalja Vodianova och fotbollspelaren Denis Tjerysjev från Real Madrid kommer båda från Nizjnij Novgorod. Staden ligger även på floden Volga. Här möts alltså stora floder Volga och Oka. Området som ligger nära ”mötespunkten” heter Strelka (sv. markör, pil). På andra sidan av Volga ligger förorten Bor som enklast nås med en linbana.

Nizhny Novgorod Stadium kommer att rymma ca 45 000 åskådare och byggs för fullt på Strelka med en budget på ca två miljarder kronor. VM-matchpaket som staden har fått av staten inkluderar fyra matcher på gruppspelsnivå, en åttondelsfinal och en kvartsfinal. Fotbollsklubben som kommer att ta över arenan efter VM-2018 heter FK Volga och pendlar mellan toppdivisionen Premjer-Liga och Division 2.

Cosmos Arena städer VM 2018

Samara – Cosmos Arena

Tack vare en känd rysk låt som heter ”Samara-gorodok” vilket översätts till svenska som ”Den lilla staden Samara” tror de flesta i Ryssland att Samara fortfarande är liten och mysig. Det bor dock nästan 1,2 miljoner i Samara nuförtiden och staden är landets sjätte största. Väljer du besöka Samara för att se fotbollsmatcherna, kan du kombinera detta med att besöka Kazakstan. Det tar bara tre timmar med bil till den kazakstanska gränsen och du kommer säkert att få en upplevelse för livet.

Staden Samara grundades 1586 och hette Kujbysjev på Sovjettiden. Det gamla namnet återinfördes 1991. Få ryssar från andra städer har någonsin besökt Samara som är Rysslands motsvarighet för vår egen Örebro. Bilfabriken Lada ligger i Toljatti på 80 kilometers avstånd från Samara. Befolkningen i Samara är till över 90% kristna till skillnad från Kazan, även om namnet Samara låter något tatariskt. Kända idrottsprofiler från Samara är hockeymålvakten Varlamov och backen i det ryska fotbollslandslaget Anjukov. Samara är en riktigt medelmåttig stad som egentligen inte är värd ett besök om man nu inte åker dit för att uppleva  VM 2018 på plats.

Precis som Nizjnij Novgorod har Samara hjort med på sin stadsflagga och –vapen. Och precis som Nizjnij planeras stadens nya Cosmos Arena (sv. rymdarena) vara klar först 2017. Samara har fått samma paket som Nizjnij inklusive fyra gruppmatcher, åttondels- och kvartsfinal.

Krylja Sovetov heter klubben från Samara som kommer att spela sina hemmamatcher på Cosmos efter det att världsmästerskapet i fotboll är över. Klubben har blivit nedflyttad från Premjer-Liga säsongen 2013/14 för första gången i sin historia. I år är de tillbaka i toppdivisionen igen. Krylja Sovetov betyder Sovjets vingar.

Volgograd – Pobeda Arena

Fyra gruppmatcher i VM 2018 kommer att spelas i ryska Volgograd. Staden hette Tsaritsyn under tsartiden och Stalingrad under Sovjettiden. Staden bytte namn till det neutrala Volgograd redan 1961 när den kommunistiska regeringen gjorde sitt bästa för att få samhället att glömma Stalins tyranni.

Volgograd är en miljonstad som ligger rätt nära Kaukasusbergen. Det gör att terrorrisken är något högre här än i genomsnitt. 2013 utlöste självmordsbombaren en bomb vid järnvägsstationen. Ca tjugo personer dog i attentatet.

Volgograd är annars en lugn stad. Slaget vid Stalingrad är en av absolut största höjdpunkter i Rysslands historia. För att markera dess betydelse gör staden en unik kampanj varje år och ändrar sitt officiella namn tillbaka till Stalingrad under bara en dag – den 2:a februari. Det pågår ständiga diskussioner om ett permanent namnbyte, men det är en känslig fråga för många som fortfarande minns Stalins brott mot mänskligheten.

Pobeda Arena (seger på ryska) eller Volgograd Arena heter den nya arenan som byggs i Volgograd just nu. Den maximala möjliga publiksiffran blir precis som för en del andra arenor som byggs inför VM-2018 45 000. Arenan byggs på samma plats som den gamla arenan Central Stadium som revs 2014 har legat på.

Av alla andra VM-städer är det Rostov-na-Donu som ligger närmast Volgograd (sex timmar med bil). Fotbollsklubben som man trodde skulle ta över Pobeda Arena efter VM-turneringen heter Rotor-Volgograd. Säsongen 2015/16 spelar denna klubb i tredje divisionen. Rotor-Volgograd lider av stora ekonomiska problem. Det känns inte aktuellt med en ny arena i Volgograd, inte minst med tanke på den ekonomiska krisen som råder i Ryssland just nu. Därmed finns det en liten risk att VM-matcherna flyttas från Volgograd till en annan rysk stad och arenabygget fryses.

Saransk – Mordovia Arena

Saransk är staden som är det mest oväntade valet av en VM-stad av alla elva. Staden med bara 300 000 invånare ligger i centrala Ryssland på 600 kilometers avstånd från huvudstaden Moskva. Saransk har fått mest publicitet tack vare skådespelaren Gerard Depardieu som har fått medborgarskap i Ryssland 2013 och registrerat sig i just Saransk. De flesta ryssarna har aldrig varit i Saransk och tror att staden är en riktig skithåla. Namnet ”Saransk” påminner nämligen ryssarna om både det ryska verbet ”sratj” som betyder ”skita” och ordet ”saraj” (sv. skjul).

Det är inte bara ryssar som bor i Ryssland utan även hundratals andra folk inklusive mordviner – en finsk-ugrisk grupp som alltså har gemensamma rötter med ester, finnar och ungrare. Saransk är huvudstad för republiken Mordvinien. 40% av stadens invånare är mordviner, men endast ett fåtal av dessa talar ursprungsspråket mordvinska.

Fyra VM-matcher (alla på gruppnivå) kommer att spelas på Mordovia Arena i Saransk, ett nytt stadium som invigs någon gång under 2017. FC Mordovia Saransk som får spela på arenan efter VM spelar i toppdivisionen och slutade på åttonde plats säsongen 2014/15.

Saransk ligger rätt nära Nizjnij Novgorod, Kazan och Samara. Det går utan problem att kombinera sin VM-resa så att den inkluderar matcher i dessa städer. Ett tips är att påbörja VM-resan med sol och bad i Sotji och bila norrut till Moskva via Rostov-na-Donu, Volgograd, Saransk och Nizjnij Novgorod för att få ut det mesta av Rysslands VM-fester. En sådan resa täcker hela fem VM-städer och tar bara 34 timmar, vilket inte alls är mycket. Ni kommer ju att bila i minst två veckor. Transsibiriska järnvägen får vänta. 2018 är det andra rutter som gäller.

Rostov-na-Donu – Levberdon Arena

Rostov-na-Donu är en av Rysslands största städer med ca en miljon invånare. Suffixen ”na-donu” betyder helt enkelt ”på Don”. Don är namnet på floden som Rostov ligger på. Det finns även en annan Rostov i Ryssland som är betydligt mindre (ca 30000 invånare), men har en rik historia. Då Rostov-na-Donu omnämns betydligt oftare än Rostov i alla sammanhang, brukar man något ologiskt lägga till ordet Velikij (stora) när det är tal om den lilla Rostov.

Rostov-na-Donu har en av Rysslands sämsta flygplatser. Ett tips är alltså att ta flyg till en annan stad och ta bil eller tåg till Rostov sen. Rostov ligger nära Azovska sjön – ett hav med bra möjligheter till surfing och kiting. Det är södra Ryssland vi talar om så var förberedd på en riktigt hett sommar om du besöker Rostov i juni-juli 2018. Rostov är en stad som är omtyckt av ryssarna. Staden har fått smeknamnet ”pappa” eller ”Rostov-pappa” under Sovjettiden. ”Mamman” är staden Odessa som ligger i Ukraina. Båda dessa städer anses ha en säregen atmosfär, trevliga människor och relativt välfungerande infrastruktur. Rostov är alltså södra Rysslands stolthet.

Staden ligger bara 100 kilometer från den ukrainska gränsen – precis det området där inbördeskriget pågår. Därför får du räkna med en del extra kontroller om kriget fortsätter under 2018. Du behöver dock inte oroa dig alls. Rostov är en säker stad. Se till bara att inte diskutera Ukraina speciellt mycket med den lokala befolkningen. Diskussionen kan lätt hetta till. Spara dina politiska åsikter och njut av fotbollen istället.

Rostov Arena invigs 2017 och står värd för fyra gruppmatcher och en åttondelsfinal. Det unika med arenan som rymmer 45000 åskådare blir att det kommer att gå att se den fina utsikten över floden Don direkt från själva arenan. FK Rostov är klubben som kommer att spela sina hemmamatcher på den nybyggda arenan från och med 2018.

Sotji – Fisht Olympic Stadium

Sotji har stått värd för vinter-OS 2014. Det blev en succé för Putin och ryssarna – en fantastisk idrottsfest som har hjälpt ryska befolkningen att återigen känna stolthet över sin nation. Det är såklart diskuterbart om det har gett en bra effekt för oss i Sverige, men att ryssar är bra på att arrangera stora idrottsevenemang går inte att förneka. Vi hoppas att även fotbolls-VM kommer att hålla högsta möjliga klass.

Sotji är Rysslands egen Marbella. Staden ligger vid Svarta havet och har allt från en strandpromenad med palmer till vackra berg.  Staden är inte alls stor (350 000 invånare), men under sommarmånaderna fylls stadens hotell och gator med turister från hela Ryssland. Här arrangeras det en del festivaler och andra evenemang varje sommar. Alla ryska popstjärnor besöker Sotji varje sommar för att ge konserter.

Vill du uppleva något unikt, måste du besöka Abchazien, en delvis erkänd stat som tidigare har tillhört Georgien. Städer Gagra och Suchumi kommer att ge dig inblick i en helt ny abchasisk kultur. Många ryssar besöker Abchasien för att det är billigt och vackert, men inte minst även för matens skull. Abchasiska köket med rätter som tjureker, helva, adjika och suluguni är helt okänt för oss i Sverige, men har nått kultstatus i Ryssland.

Sotji är den sydligaste VM-staden. Sex VM-matcher kommer att spelas här inklusive fyra gruppmatcher, en åttondelsfinal och en kvartsfinal. Matcherna spelas på Fishtarena – samma arena som stod värd för OS-invigningen 2014. Arenan som är hela Rysslands stolthet har kostat ca sju miljarder kronor att bygga. Räkna med ca 50 000 åskådare i varje VM-match i Sotji.

Jekaterinburg – Central Stadium

Den mest avlägsna VM-staden ligger nära Uralbergen och heter Jekaterinburg. Här kommer åtta VM-landslag att få spela sina gruppmatcher. Staden som tidigare hette Sverdlovsk är med sina 1,35 miljoner invånare fjärde största i Ryssland – efter Moskva, Sankt Petersburg och Novosibirsk.

Få av oss som bor i Sverige har besökt den staden och så kommer det med all säkerhet att förbli om nu det svenska landslaget inte når VM och blir lottad i en av grupperna som måste besöka Jekaterinburg (Grupp A, B, F och G).

Central Stadium byggdes 1957 och renoveras nu för att kunna ta emot 35 000 åskådare. Det blir den minsta arenan i VM-2018. Ingen av VM-landslagen vill nog besöka Uralregionen. Det är obekvämt för såväl spelarna som för fansen. Det är flyg som gäller för att ta sig till Jekaterinburg. En bilresa från Sankt Petersburg tar nämligen 30 timmar.

Vi får å andra sidan tacka Herr Putin och hans karismatiska sportministern Mutko för att inte välja Vladivostok och Khabarovsk som VM-städer. I så fall hade vi behövt resa flera tusen kilometer längre österrut.