Reseguide: Sevärdheter att besöka under fotbolls-VM i Qatar

Qatar är ett land som ligger i Mellanöstern och har blivit förmögen på grund av oljan och gasen som finns innanför deras landsgräns. Med pengarna från deras naturresurser har de byggt magnifika skrytbyggen och konstgjorda öar allt planerat i minsta detalj arkitektsvärldens elit. Om du reser till Qatar under VM finns det många platser och sevärdheter du inte får missa emellan matcherna! Tillexempel i Al Khor där öppningsmatchen mellan Qatar och Ecuador spelas. En tillställning som Qatar förväntas förlora om man kollar VM odds på matchen.

Lusail Iconic Stadium – VM arenan som kommer locka de flesta!

Lusail Iconic Stadium är den arena som finalen kommer att spelas i. Den har plats för 80 000 åskådare vilket gör den till den överlägset största arenan under fotbolls-VM 2022. Utöver semi och kvartsfinalen kommer tre grupp C matcher, två grupp G matcher och en grupp H match att spelas här.

Grupp C: Argentina – Saudi Arabien
Grupp C: Argentina – Mexiko
Grupp C: Saudi Arabien – Mexiko
Grupp G: Brasilien Serbien
Grupp G: Kamerun – Brasilien
Grupp H: Portugal – Uruguay

Kultur, arkitektur och konst i Qatar

Det finns många intressanta sevärdheter i Qatar, både naturliga och kulturella. Några av de naturliga sevärdheterna inkluderar Inland Sea (en salt sjö mitt i landet), Khor Al Adaid (en strand i öknen) och The Pearl Qatar (ett konstgjort ö-område). Några av de kulturella sevärdheterna inkluderar Museum of Islamic Art (ett museum med islamisk konst), Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum (ett museum med arabisk kultur) och Katara Cultural Village (ett område för olika kulturer).

  1. The Pearl Qatar: Detta är en enorm konstruktion som består av 13 artificiella öar. Det finns många lyxiga butiker, restauranger och hotell på denna plats.
  2. Katara Cultural Village: Detta kulturområde har museer, gallerier, teatrar och en opera. Det finns också många restauranger med mat från hela världen.
  3. The Museum of Islamic Art: Det här museet innehåller verk av några av världens främsta islamiska konstnärer. Museet ligger i en fantastisk byggnad på Doha Corniche.
  4. Souq Waqif: Här kan du uppleva den traditionella arabiska marknadsplatsen som har funnits i århundraden. På souken hittar du allt från kläder till smycken till matvaror.
  5. National Museum of Qatar: Detta museum öppnade nyligen i Doha och berättar Qatarhistorien från början till nu. Museumet är uppdelat i olika delar som alla handlar om olika aspekter av landets historia.
  6. The Corniche: Detta är en fantastisk strandpromenad som sträcker sig längs hela Dohas kustlinje. På The Corniche hittar du många parker, restauranger och caféer.
  7. Villaggio: Detta är en italiensk-inspirerad stadsdel i Doha med butiker, restauranger och caféer. Villaggio har också en enorm forum som är känd för sin unika design. Köpcentrumet är designad med en himmel som avger ljus. På så sätt känns det som man befinner sig utomhus. Här finns också en isrink.
  8. Al Zubarah Fort: Detta fort byggdes på 1700-talet för att försvara den viktiga handelsstaden Al Zubarah. Fortet är idag ett museum som berättar historien om staden och dess befolkning.

Billigaste hotellet att bo på

Priserna på flygbiljetter och boenden kommer vara dyrt under VM. Dessutom måste man ta hänsyn till eventuella reseavgifter och andra kostnader som kan uppkomma. Qatar är inget ställe man planerar en budgetresa till, Qatar är Mellanösterns dyraste land och priserna ligger på vad man kan vänta sig en storstad i västvärlden. Därtill brukar priserna på mat och aktiviteter höjas när det kommer mycket turister som till exempel under ett fotbolls-VM.

 Det kan vara så att du är sent ute om du vill resa till Qatar för att se fotbolls-VM. De billigaste hotellen är slutsålda för länge sedan. Men om du har pengar finns det fortfarande en chans. Hleetan Wellness Resort är det hotell som är minst dyrt. Här får du ett rum för 3 med kingsize-säng, du har tillgång till spa, pool och frukost ingår under de två veckorna du stannar. Allt detta på en prisklass på 46 000 kronor per resenär. 

Hleetan Wellness Resort i ligger i Al Khor. Det är en stad som ligger cirka 40 kilometer norr om Doha, huvudstaden i Qatar. Staden Al Khor har cirka 31,000 invånare och är känd för sina strandparksområden. Utanför hotellet ligger fotbollsarenan Al Khor stadium, där spelas inga matcher under VM. Närmaste VM-arena heter Al Bayt Stadium och ligger också inom stadens gräns. Där kommer invigningen av evenemanget hållas när Qatar möter Ecuador. Designen av Al Bayt Stadium är inspirerad av de traditionella tält som nomaderna bodde i förut. Al Khor är också känt för sin fiskeindustri.

Har man ingen biljett kan man passa på att se några av stadens sevärdheter såsom Ain Hleetan Well och Al Souq marknaden, också av stort intresse för turister är de tre Al Khor torna som du kan lokalisera utmed stadens kust.

Att tänka på i Qatar

Det finns många saker man ska tänka på när man besöker Qatar. Dels är det ett land med mycket höga temperaturer, så det är viktigt att dricka mycket vatten och smörja in sig med solkräm. Man ska också vara beredd på att det kan vara svårt att få tag i alkohol i Qatar, eftersom det är ett muslimskt land. Det finns dock en del barer och restauranger som serverar alkohol, men man måste ha en inbjudan från en qatari för att komma in. När man väl är i Qatar ska man också se till att inte klä sig för avslappnat, eftersom det kan uppfattas som olagligt.

Be the first to comment on "Reseguide: Sevärdheter att besöka under fotbolls-VM i Qatar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*