Betting tips – hur värderar man oddsen?

Värdera oddsen

Betting tips är ett konkret verktyg för att du skall kunna känna trygghet och självförtroende inför dina framtida spel. Vi kommer här ge dig en guide för hur du kan lägga upp din analys inför en match som du har tro på. Säkerligen har du följt VM-kvalet och kanske har du även koll på odds för VM-kvalet, sannolikt har du bra koll på de flesta lagen – åtminstone i Sveriges grupp. Om du testat odds och registrerat dig på några spelsidor på nätet, har du säkert också en känsla för vad som är spelvärt eller inte. Vi vill gå till botten med hur man kan värdera en fotbollsmatch när det gäller odds som alltid beror på flera olika förutsättningar. Allting kokar till sist ned till ett underlag som du kan använda för att antingen spela på en given fotbollsmatch eller för att avstå från att satsa pengar på matchobjektet. Oddsformen som vi talar om i texten är matchodds, det vill säga kombinationen 1,X och 2.

Följ de fem stegen nedan ochskapa dig en tydligare bild av hur du skall planera ditt bet.

Bakgrund Betting Tips

1. Skapa en överblick

Ta först reda på vem som erbjuder vad. Medan Betssons odds på en VM-kval match ger ett godkänt odds, kan ett annan välkänd bookmaker erbjuder ett betydligt sämre matchodds. Det finns inget bättre redskap än Internet för att få den bästa utblicken över etablerade spelbolag på nätet. På nätet är det upp till dig att sondera terrängen för att välja bra bettingsidor, givetvis med rimliga och generösa odds. Det finns också jämförelseverktyg, men i de flesta fall är dessa endast anpassade för brittiska spelbolag med odds presenterade i bråkdelar.

2. Studera din match och matchoddset

Det är viktigt att du sonderat bland erbjudanden i punkt 1. innan du går vidare till att titta närmare på specifika erbjudande. Det är viktigt att nämna eftersom att du förmodligen är inskolad på just VM-kvalmatcher. Av den anledningen vet du automatiskt när en match är intressant. I många fall behöver du därför inte gå igenom en match mer än ytligt eftersom förmodligen redan vet alla viktiga förutsättningar. Om du känner att du grundligt måste analysera match för match för att du skall kunna göra ditt bet, vet du förmodligen alldeles för lite generellt om lagen som spelar. Åtminstone alldeles för lite för att du skall kunna göra ett ”sunt” bet. Ha därför som tumregel att du inte alls har koll på lagen i grunden i en match, så bör du alltid avstå från spel. Stirra dig i första hand inte blind på ”intressanta” odds i matcher som du har halvdan kunskap om. Fokusera i stället på att hitta intressanta matchobjekt och titta därefter vidare på oddset.

3. Sann övertygelse

Det vanligaste sättet att spela odds på är att välja en match som baserar sig på en sann övertygelse om matchens utgång. Vad menas med en sann övertygelse då? Jo, att du innan du tittat på tabelläge, form och laguppställningar känner starkt för att matchen skall gå åt ett visst håll. Att välja att spela på en match på grund av en stark tro och övertygelse och sedan titta på oddspriserna är det som de flesta mediokra oddsspelare gör. Ibland är också besluten baserade på en halvdan övertygelse i kombination med ett attraktivt odds. Hur skall man göra då? Jo, man skall alltid ha en genuin övertygelse. Men din övertygelse måste alltid vara väl underbyggd av bland annat de nyss nämnda aspekterna. Din övertygelse bör helt klart väga tungt. Det svåra är förstås att objektivt kunna se att alla parametrar som påverkar matchen i övrigt inte talar emot din övertygelse alltför mycket.

4. Statistik

Med statistik menas liga- och formtabeller, matchhistorik och dylikt. Statistiska underlag må vara en viktig pelare under matchanalysarbetet. Dock är det absolut inte det avgörande kriteriet när slutligen lägger ett spel. Statistik är en av de parametrar som bör utgöra ett extra stöd för din grundtro och övertygelse. Du bör endast falla tillbaka på statistik när du har en visst tvekan kring dina matchobjekt samt som ett supplement för matcher som du valt via andra kriterier (som presenteras i nästaföljande punkt).

Bettingtips kriterier

5. Relevanta kompletterande kriterier

Här följer en uppställning av de kompletterande kriterierna som du alltid för betrakta innan du spelar. Tillsammans med din grundtro bör du se över dessa noga – vissa kan viktas mindre och andra mer beroende på förutsättningarna.

Skador

Det är mycket klokt att se över skadeläget för lagen innan du spelar. Ett spelbolag måste presentera sina odds långt innan matchdagen och är nödvändigtvis inte alltid uppdaterade kring skadeläget. I många fall är det du som spelare som har ett litet övertag här om du verkligen fått den allra senaste (och korrekta) infon om skadorna precis innan matchen kickar igång. De mest uppenbara avbräcken i stora matcher snappas dock alltid upp och speglar ofta pris. Det är t.ex. rimligt att oddset på Portugal går upp om Ronaldo hoppar av två timmar innan matchstart. I normalfallet, det vill säga om en eller två medelgoda spelare i en bred trupp hoppar av, bör du inte avvika från din grundplan. Om däremot flera nyckelspelare inte kommer till start bör du definitivt avväga om du verkligen skall spela på matchen (i synnerhet om truppen i övrigt är att betrakta som tunn). Håll gärna koll på snacket kring virus och influensor under vintertider – i vissa fall kan mer än en handfull spelare helt plötsligt försvinna innan en match.

Matchtyp

Hur match slutar beror många gånger på vilken typ av match som spela. Med andra ord, hur viktig är den för lagen? Är det första spelomgången eller den sista och direktavgörande matchen i VM-kvalet? Är det en vänskapslandskamp eller har både lagen inget att spela för i turneringen?

Generellt anses till exempel engelska klubbligamatcher anses lättare att förutse än franska ligamatcher (baserat på decennier av matchstatistik). I klubbfotboll gäller det att skaffa sig en bra förståelse för hur viktiga cupmatcherna är. I en cupfinal – mellan ett storlag och en mindre klubb – är allt möjligt. Även om massmedier kanske hajpar upp en storfavorit, kan precis allt hända när det väl gäller.

När det gäller landslagsfotboll har vänskapsmatcher en tendens att sluta oavgjort fler gånger. Betydande internationella matcher, såsom VM- och EM-kval, brukar sällan sluta med bortaseger. Hemmafördelen har genom historien visat sig vara avgörande, inte minst genom det faktum att en hel nations ära står på spel.

Europeiska cupmatcher skräller oftast i tidig fas – Europa League står för de allra största överraskningarna under ett tidigt skede. Champions League blir tätare och målsnålare från utslagsfasen.

Fotboll Supporters

Tabellägen

Tabeller är egentligen inget kriterium för ditt matchval under tidiga faser i ligor och VM-kval. Det gäller att vänta ut säsongen en aning för att se en tydligare tendens. Du kan vänta så mycket som 20-25% in i säsongen för att se vilka lag som är starka respektive svaga. Ett spelbolag använder alltid tabeller i kombination med statistisk data för form i sina matematiska formler för oddsvärdering – du kan vara betydligt flexiblare med att vikta tabellen i din analys.

Form

Form är förmodligen det tyngsta kriteriet när det gäller oddsvärdering. Spelbolagen hävdar att just form viktas som allra tyngst i oddspriset och det brukar heta att ”form slår alltid klass”. Ett lag som exempelvis vunnit de 4-5 senaste matcherna kommer alltid att värderas till ett lägre odds eftersom sekvensen sannolikt kommer fortsätta. Det är egentligen ganska naturligt eftersom laget i form både har självförtroende och kapacitet med sig till nästa match. Det är ytterst viktigt att du lär dig att identifiera form tidigt för att kunna få de allra bästa oddsen – helst innan spelbolaget upptäckt det. Du kan identifiera form på flera sätt, allra bäst grepp om formen får du om du kommer nära lagen under matcherna. Form är nämligen inte direkt baserat på resultat. Ett lag kan spela helt fantastiskt i två matcher men samtidigt endast ta med sig två poäng (genom två oavgjorda resultat). Över en hel säsong kommer lag alltid att stöta på otur och tur. Vissa poäng som verkligen känts förtjänade kommer gå förlorade. Andra saker som påverkar form är byte av management och coach – många gånger ser man tvärvändningar bland vissa lag med dålig form när t.ex. en ny tränare börjar.

Be the first to comment on "Betting tips – hur värderar man oddsen?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*