Fotbolls VM 2026: Nytt format

48 lag med i VM från och med 2026

Världsmästerskapen i fotboll kommer år 2026 att få ett helt nytt format. Antalet lag som deltar i turneringen utökas från 32 till 48, vilket både förändrar VM-kvalet och strukturen på slutspelet. I texten nedan går vi igenom hur det nya VM-formatet kommer att se ut, vilka nationer som får fördel av de nya reglerna samt hur ändringarna kommer att påverka Sverige.

Innehåll

Nytt turneringsformat

I och med att 16 nya lag får plats i VM-slutspelet kommer ett nytt turneringsformat att införas. Det nuvarande formatet i ett VM-slutspel, som funnits sedan 1998, är att 32 lag delas in i 8 grupper med fyra lag i varje grupp. De två lagen i vardera grupp som placerar sig bäst går sedan vidare till utslagsomgångarna där åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och slutligen en final spelas.

I det nya turneringsformatet kommer varje grupp att bestå av tre lag istället för fyra. Detta innebär alltså att antalet grupper fördubblas till 16 stycken och att varje lag endast spelar två matcher i gruppspelet. De två lag som placerar sig bäst går vidare till utslagsrundan.

Enligt FIFA kommer det nya formatet förhoppningsvis innebära fler intensiva matcher eftersom det blir svårare att ta sig vidare på oavgjorda resultat. Det har till och med föreslagits att oavgjorda gruppspelsmatcher ska avgöras med straffläggning.

Efter gruppspelet spelas turneringen som vanligt med utslagsmatcher. Den enda förändringen är att utslagsfasen börjar med sextondelsfinaler istället för åttondelsfinaler. Antalet matcher för ett lag som tar sig hela vägen till final blir däremot desamma (7 stycken totalt). Man kan alltså säga att den sista gruppspelsmatchen flyttas till utslagsrundan. Det utökade turneringsformatet innebär att antalet totala matcher i VM-slutspelet ökar från 64 stycken till 80 stycken.

Formatförändring är den nya normen

Många fotbollsfans runt hela världen ställer sig nu frågan om formatförändring är den nya normen. Det är nämligen inte bara formatet i Fotbolls-VM som står inför en stor förändring.

Euro eller Fotbolls-EM ändrar format 2022

Inför EM 2016 utökades antal lag i turneringen från 16 till 24. Efter EM-slutspelet 2022 kommer strukturen för värdnationer dessutom att förändras. Istället för att spela i ett eller två länder sprids matcherna ut över hela Europa.

Samtidigt kommer formatet för träningsmatcher att försvinna i och med att den nya turneringen Nations League införs. Och vem vet, kanske blir Champions League nästa turnering på tur att förändras. I dagsläget deltar 32 lag i turneringen, precis som i det nuvarande VM-slutspelet.

Med Uefas nya linjer är det dock inte omöjligt att formatet utökas och att fler lag från länder runt om i Europa får möjlighet att delta. Medan många av oss jagar biljetter till Champions League-finalen för att få se Juventus spela mot Real, drömmer fansen till mindre lag som Southhampton, Norrköping och Freiburg om utökat antal platser till turneringen. Om detta faktiskt kommer att ske återstår dock att se.

Fler antal lag i VM från varje kontinent

Utökat antal lag i VM-slutspelet innebär att fler antal lag i VM från varje kontinent kan kvala in. Den största nyheten är att Oceanien nu kommer att få en egen plats till slutspelet, istället för att vinnaren från det Oceaniska måste spela ytterligare en Play-off-match för att kvalificera sig till VM som tidigare. De övriga kontinenterna påverkas enligt följande:

  • Asien: Tidigare 4,5 platser – nu 8 platser
  • Afrika: Tidigare 5 platser – nu 9 platser
  • CONCACAF (Nordamerika, Karibien och Surinam): Tidigare 3,5 platser – nu 6 platser
  • Sydamerika: Tidigare 4,5 platser – nu 6 platser
  • Europa: Tidigare 13 platser – nu 16 platser

Värdnationsplatsen kommer att tas från den kontinent där turneringen arrangeras. De sista två platserna delas ut genom ett Play-off-spel där alla kontinenter utom Europa deltar.

Vi kan se att de klarar vinnarna är Asien, Afrika, Oceanien och CONCACAF som alla utökar sina antal platser med omkring 50 %.  Europas platser utökas med cirka 23 % medan Sydamerika får 33 % fler platser. Utvecklingen är en tydlig markering från Fifa, som helt klart vill göra VM mer rättvist mellan de olika kontinenterna.

Formatet har dock fått kritik då Sydamerika, som totalt har 9 vinster i Fotbolls-VM genom historien, nu kommer att ha lika många slutspelsplatser som Nordamerika och Karibien.

Hur påverkar nya VM-formatet Sveriges vinstchanser?

Sveriges chanser med nya formatet - bild på svenska fotbollsfans

Som svenskar kommer vi osökt in på frågan ”Hur påverkar det nya VM-formatet Sveriges vinstchanser?”.

Hur VM-kvalet kommer att se ut är fortfarande inte fastställt. Vi kan dock gissa på att ett nytt Play-off-format kommer att införas då tre kvalificeringsplatser inte kan spridas ut jämnt över alla nio kvalgrupper. En variant skulle kunna vara att Play-off-omgången med fyra matcher mellan de åtta bästa grupptvåorna i kvalet utökas till sju matcher mellan alla de nio grupptvåorna och de fem bästa grupptreorna.

Detta skulle givetvis öka svenska landslagets chanser att ta sig till slutspelet då vi ofta ligger och tampas om andraplatsen i kvalgrupperna.