Historia

 

Världsmästerskapet i fotbolls historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Här tar vi med dig på en resa som sträcker sig från 30-talet till idag.

VM-Historia 1930-talet

Innehåll

1930-talet

Det allra första VM i fotboll spelades 1930 i Uruguay. Sedan dess spelas VM vart fjärde år. Två VM – 1942 i Nazityskland och 1946 i Brasilien – cancellerades på grund av andra världskriget. VM 2018 i Ryssland blir det 21:a världsmästerskapet. Turneringarna före andra världskriget bestod av få lag. De flesta sydamerikanska landslagen reste inte över Atlanten för VM i Europa på grund av höga resekostnader. Lag från Storbritannien deltog inte i VM förrän 1950. Dessa lag – så kallade Home Nations England, Skottland, Wales och Nordirland –  var inte ens med i FIFA mellan 1920 och 1946.

1930 var det enda VM i historia som spelades utan en kvalturnering. Lagen fick en inbjudan till turneringen. Frankrike, Jugoslavien, Rumänien och Belgien var de enda lag från Europa som hade råd och vilja att ta en lång båtresa över Atlanten. Det enda europeiska laget att nå semifinalen var Jugoslavien som slog ut Brasilien i gruppspelet och knep bronsen och fick smeknamnet ”Ichachos” av uruguayanska supporters på grund av spelarnas efternamn som nästan alla slutade på ”-ic”. Uruguay vann turneringen efter 4 – 2 i finalen mot Argentina.

1934 flyttade VM till Europa och Mussolinis fascistiska Italien. Landslag från Afrika och Asien debuterade i VM-kvalet. Egypten vann kontinenternas gemensamma kvalturnering efter två vinster mot landslaget från Brittiska Palestinamandatet. På den tiden var det vanligt att dra sig ut ur kvalet. Många lag lämnade kvalet så fort de kände att chanserna att kvala in är små. Det berodde på att fotbollsförbund sällan hade råd med att betala spelarnas lön, logi och tågbiljetter. Det enda laget från Sydamerika i turneringen – Brasilien – förlorade i åttondelen mot Spanien. Italien vann finalen mot Tjeckien i förlängningen. För andra gången i rad vann hemmanationen VM-turneringen.

FIFA valde Frankrike som värd för VM-1938, vilket skapade vrede på andra sidan Atlanten. Återigen var det bara Brasilien som skickade sitt land till VM från CONMEBOL. Denna gång nådde Brasilien semi där det blev en förlust mot Italien. Mussolinis lag vann sitt andra VM i rad och för första gången någonsin var det inte värdnationen som vann. VM-1938 blev en stor succé för Ungern som nådde finalen efter att ha utklassat Sverige i semifinalen med hela 5 – 1. Sverige ledde faktiskt matchen efter mål av Nyberg efter bara några sekunder efter avspark. Att Sverige slutade på fjärde plats låter idag som ett fantastiskt resultat. I själva verket räckte det med två matchvinster i kvalet – mot Finland och Estland för att nå slutspelet som spelades i utslagsformat. Då Österrike drog sig ur slutspelet, fick Sverige inleda turneringen i kvarten mot svaga Kuba som besegrades med 8 – 0. Så nådde Sverige semifinalen i VM i sitt andra VM någonsin. Ett lag från Asien debuterade i slutspelet – Indonesien som på den tiden hette Nederländska Ostindien.

VM-Historia 1950-talet

1950-talet

VM-1950 spelades i Brasilien. Uruguay vann sin andra VM-titel. Brasilien var för första gången nära en titel. Ghiggia avgjorde finalen mellan värdnationen och Uruguay med elva minuter kvar av ordinarietid. Få lag var intresserade av att delta på grund av andra problem som rådde på den tiden – bara några år efter andra världskrigets slut. Turkiet, Israel och Syrien spelade kvalet för första gången tillsammans med andra europeiska lag. Brittiska lag debuterade i VM och använde Home of Nations-cupen som en kvalturnering. Det gick inget vidare för England som förlorade mot Spanien och USA, en match som blev en skräll av enorma mått.

Argentina bråkade med det brasilianska fotbollsförbundet och drog sig ut ur slutspelet. Indien valde att inte åka trots en erhållen plats – enligt rykten på grund av FIFA:s förbud av spel barfota. Sverige kvalade in efter två gruppsegrar mot Irland och Finland. I slutspelet slog Sverige ut en av turneringens favoriter Italien och vann sedan bronsen efter en 3 – 1 vinst mot Spanien i finalgruppens sista match.

Schweiz stod värd för VM-1954. För första gången spelades det en kvalgrupp inte bara i Europa utan även i Sydamerika. Västtyskland vann turneringen efter en tuff finalseger mot Ungern (3 – 2). Turneringen är mest känd för två matcher:

  1. Kvartsfinalen mellan Österrike och Schweiz som lagen spelade i 40 grader varmt. Efter bara 20 minuter ledde hemmanationen med 3 – 0. Österrike vände och gjorde fem mål i rad på nio (!) minuter. Vid paus stod det 5 – 4 till Österrike. Matchen slutade med 7 – 5 och värdlandslaget lämnade därmed turneringen.
  2. Slaget om Bern – kvartsfinalen mellan Ungern och Brasilien som Ungern vann med 4 – 2. Till skillnad från matchen mellan Österrike och Schweiz spelade Ungern och Brasilien i regn. Det blev en brutal match som av många anses som den fulaste i VM-historia. Det blev tre röda kort och två straffar, men den brittiske domaren Arthur Ellis har fått utstå en del kritik för att ha varit för snäll.

VM-1958 i Sverige var det enda världsmästerskapet som spelades hos oss i Sverige. Vi nådde finalen efter att ha slagit ut Ungern i gruppspelet, debutanter Soviet i kvarten i Solna och Västtyskland i semi i Göteborg. Det är vår största framgång i VM-sammanhang någonsin. Brasilien vann sina första guldmedaljer i turneringen tack vare sex mål av Pelé. Just Fontaine gjorde otroliga 13 mål i turneringen, vilket gav Frankrike bronsen.

VM-Historia 1960-talet

1960-talet

1962 var VM tillbaka i Sydamerika efter en paus på hela tolv år. Brasilien vann för andra gången i rad i Chile. Finalsiffror mot Tjeckoslovakien skrevs till 3 – 1. I bronsmatchen vann Chile mot Jugoslavien med 1 – 0. Pelé skadade sig redan i turneringens andra match – gruppmatchen mot Tjeckoslovakien – och ersattes av Amarildo.

Sverige kvalade inte in i VM för första gången efter att ha delat första platsen i kvalgruppen med Schweiz. Att Sverige hade bättre målskillnad och även bättre resultat i inbördesmatcher spelade ingen roll enligt dåvarande regler. Lagen fick mötas i en avgörande match på neutral mark (i Västberlin) som Schweiz vann med 2 – 1. Hela 57 landslag försökte kvala in denna gång. Etiopien var med i det europeiska kvalet.

1966 var det återigen dags för en värdnation att kamma hem segern. England vann turneringen efter fem raka matchvinster. Geoff Hurst heter Englands hjälte. Det var han som gjorde tre av fyra lagets mål i finalen mot Västtyskland på Wembley. Ingen annan har lyckats med en hattrick i en VM-final. Det som många minns är hans mål som enligt många inte har passerat mållinjen. Brasilien försvann redan i gruppspelet efter förluster mot Portugal och Ungern. Båda matcher slutade med 1 – 3. Brasiliens fiasko berodde i mångt och mycket på Pelés otäcka skada i lagets allra första matchen i slutspelet mot Bulgarien.

Portugal debuterade i VM och vann bronsmedaljer på en gång efter en kanon turnering för Eusebio som även blev krönad till turneringens bäste målskytt.

Afrikanska lag bojkotterade turneringen då de kände sig diskriminerade av FIFA som inte ville ge deras konfederation någon direktplats till turneringen.

Hur gick det för Sverige? Den enda representanten som vi hade med i England var tyvärr domaren Bertil Lööw som dömde matchen mellan Mexico och Uruguay på Wembley. Vi blev lottade i samma grupp som Västtyskland och gick inte vidare från gruppen.

Pokalens stöld skapade stora rubriker världen över. Den hittades några dagar senare i en park av hunden Pickles som blev turneringens oväntade hjälte.

VM-Historia 1970-talet

1970-talet

För första gången i VM-historia arrangerades turneringen i Nordamerika – i Mexiko. Brasilien med 30-årige Pelé hade ett riktigt starkt lag och vann VM utan några större problem. Italien gjorde ett bra slutspel och slog ut både värdnationen Mexiko i kvarten och Västtyskland i semifinalen. Sverige nådde äntligen slutspelet efter att ha slagit ut Frankrike i kvalgruppen. Tyvärr lyckades inte våra grabbar med att ta sig vidare ur sin starka grupp – Italien, Uruguay och Israel. Hade Sverige vunnit mot Israel i gruppens andra match, skulle vårt landslag knipa andraplatsen och få möta Sovjet i kvarten.

Vi kvalade även in i nästa VM i Tyskland. Denna gång slog vi ut Ungern. Zaire kvalificerade sig in i VM som första lag från Subsahariska Afrika. Det gick dock inte så bra för afrikanerna. Inga mål gjorda och fjorton insläppta på bara tre matcher.

Holland och Polen i dominerade gruppspelet som annars handlade i mångt och mycket om konkurrensen mellan Väst- och Östtyskland som båda spelade i Grupp 1. Sverige gick vidare ur gruppen tack vare en snygg  seger mot Uruguay (3 – 0 i gruppens sista omgång). Förluster mot Polen och Västtyskland i nästa omgången satte stopp för våra förhoppningar om en VM-titel. Något oväntat vann Västtyskland titeln efter stark insats av en viss Gerd Müller som gjorde mål mot både Polen och Holland i den avgörande gruppmatchen respektive i finalen.

VM-1978 arrangerades för första gången i Argentina som också vann turneringen. Den 17-årige Diego Armando Maradona blev inte uttagen till landslaget denna gång. Sverige var med i Argentina, men slutade sist i sin grupp bakom Österrike, Brasilien och Spanien. Finalen mellan Holland och Argentina som avgjordes i förlängningen sågs av 71 500 åskådare på Estadio Monumental i den argentinska huvudstaden Buenos Aires. Hade matcherna i den sista gruppomgången spelats samtidigt, skulle nog Brasilien ha lite större chanser att nå finalen. Argentinas sista gruppmatch mot Peru (som inte hade något att spela för) började nämligen några minuter efter slutsignalen i Brasiliens match mot Polen. Argentina visste precis hur många mål som krävs för att knipa finalplatsen, medan allt Brasilien kunde göra var att titta på. Att turneringen ändrade sitt format fyra år senare måste bero just på denna tråkiga situation.

1980-talet

Återigen togs VM emot av ett spansktalande land – denna gång var det Spaniens tur. I kvalet till VM-1982 förlorade Sverige mot Skottland (två gånger) och Nordirland och slutade trea i sin kvalgrupp. Det var ett katastrofresultat jämfört med de tidigare åren. Å andra sidan misslyckades även förra VM:s finallag Holland ta sig vidare ur grupp efter att ha slutat fyra (!) bakom Belgien, Frankrike och Irland.

Turneringen spelades i ett liknande format som VM-1978 – med två gruppomgångar. Denna gång spelades det dock i stället inte bara en final utan en avgörande playoffturnering mellan de bästa gruppettorna. Antal finalgrupper ändrades från två till fyra och antal lag i den andra omgången utökades till tolv.

Alla favoriter gick vidare till finalgrupperna. Där väntade det en del överraskningar. Varken Spanien, Brasilien eller Argentina nådde semifinalen. Det klarade inte heller de två lag som återvände till VM-slutspel efter en 12-årig paus – England och Sovjet.

Italien vann VM igen – för tredje gången – mot Västtyskland i finalen. Polen tog hem bronsmedaljerna. Turneringen blev en stor besvikelse för Diego Maradona som gjorde bara två mål och inte skapade något vettigt alls i förlustmatchen mot Brasilien. Han blev utvisad i 86:e minuten i den matchen vid ställningen 0 – 3. Paolo Rossi blev turneringens bäste målskytt och hjälte i finalen.

1986 var Diego Maradonas år. Det har skrivits enormt mycket såväl om ”Hand of God” som om enligt många världens bästa mål som någonsin har gjorts  – båda inom loppet av fyra minuter i kvarten mot Argentina. VM arrangerades återigen i Mexiko, bara sexton år efter deras debut som värdnation för fotbolls-VM. Sverige försvann i kvalet efter förluster mot Portugal, Tjeckoslovakien och Västtyskland.

I finalen besegrade Argentina Tyskland, men Maradona gick mållös av planen. Danmark gjorde en stark turnering och vann mot Uruguay, Skottland och Västtyskland i gruppen. I åttondelen blev det dock en storförlust mot Spanien med 1 – 5. England slogs ut av Argentina, medan Frankrike satte stopp för Brasilien på straffar.

Det är inte Maradona utan Gary Lineker som blev bäste målskytt i VM-1986 och fick Guldskon. Pelé, Maradona, Zidane, Messi och Ronaldo brukar ofta nämnas bland de bästa fotbollsspelare genom tiderna, men ingen av dessa fantastiska stjärnor har vunnit Guldskon i VM.

VM-Historia 1990-talet

1990-talet

Hela Italien hoppades på ytterligare en VM-titel på hemmaplan 1990, men drömmarna krossades när Donadoni och Serena missade sina straffar mot Västtyskland i semifinalen. Västtyskland vann för tredje gången tack vare lagdisciplin och säkra straffläggningar. I kvarten gjorde Lothar Matthäus matchens enda mål på straff. I semin besegrade tyskarna England på straffar (Pierce och Waddle missade sina). Även i finalen vann Västtyskland mot Argentina efter Brehmes straffmål i den 85:e matchminuten. Något oväntat blev det Salvatore Schillaci som vann både Guldskon och Guldbollen.

Brasilien mötte Argentina redan i åttondelen på grund av Argentinas förlust mot Kamerun i deras första gruppmatch. Argentina vann matchen tack vare mål av Claudio Caniggia. I åttondelen var det hela sex lag från Europa. Argentina som var det enda icke-europeiska laget att nå semifinalen var nära att förlora i sin kvartsfinal mot Jugoslavien efter Maradonas miss i straffläggningen.

Sverige slutade sist i sin VM-grupp bakom Brasilien, Costa Rica och Skottland efter 1 – 2 i samtliga matcher.

USA stod som värd för VM-1994 för första gången och det blev året som gjorde fotbollen populär i landet. Det blev även året som vi i Sverige minns för Sverige fick brons. Det många inte kommer ihåg är hur tight det har varit i kvalgruppen där vi fick se oss slagna av Frankrike efter två mål av Eric Cantona. Vi vann gruppen, vilket redan var en stor succé med tanke på omständigheterna.Nu är det dags att slå ut Frankrike igen – denna gång i kvalet till VM-2018. Det har skrivits redan så mycket om VM-1994 och Sveriges brons att vi är övertygade om att du inte vill läsa mer. Brasilien vann sin fjärde VM-titel i USA på straffar mot Italien. Roberto Baggio brände den sista straffen. Rysslands Oleg Salenko satte turneringens rekord genom att göra fem mål i samma match (mot Kamerun) som spelades när båda lagen redan var ute ur turneringen.

Hur ofta vinner hemmanationer i VM? Senast hände det i Frankrike 1998. Räkna med att om VM spelas i ett stort fotbollsland som Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike, Brasilien eller Argentina är chanserna historiskt sett högre än 50%. Nu när VM arrangeras av länder som Sydafrika, Ryssland och Qatar, är det såklart inte längre aktuellt att satsa på en vinst för värdnationen.

I Frankrike 1998 vann Zidane och gänget förhållandevis lätt. De fick lite problem i åttondelsfinalen mot Paraguay – matchen som nuvarande PSG-tränare Laurent Blanc avgjorde i 114:e matchminuten. Det var även samme Blanc som satte lagets sista och avgörande straff i straffläggningen mot Italien. I semifinalen gjorde försvararen (!) Lilian Thuram två mål mot Kroatien. I finalen var det Zinedine Zidanes tur att glänsa. 3 – 0 mot Brasilien efter två mål av den nuvarande tränaren i Real Madrid.

Sverige gjorde ett dåligt kval och slutade trea i sin kvalgrupp bakom Österrike och Skottland.

VM-Historia 2000-talet

2000-talet

Sverige kvalificerade sig till VM-2002 efter tur med lottningen och en rad fina vinster mot bl. a. Turkiet och Slovakien. VM-2002 arrangerades för första gången någonsin av två länder – Japan och Sydkorea. Turneringens största överraskning med ett minustecken blev Frankrike som slutade sist i sin grupp. Sverige gjorde det bra ifrån sig i gruppen och såg till att skicka Argentina hem efter Anders Svenssons historiska frisparksmål. Därefter blev det en förlust direkt –  i åttondelen mot Senegal. Det var onekligen synd för Turkiet som väntade i kvarten var en absolut överkomlig motståndare.

Sydkorea fick en del fotbollsfans världen över att höja på ögonbrynen. Först eliminerade Guus Hiddinks lag Portugal i gruppspelet.Sedan var det Italiens tur i åttondelen (Golden Goal av Ahn Jung-hwan i förlängningen). I kvarten slog de sedan Spanien på straffar. I semifinalen hade Tyskland stora problem med att få hål på sydkoreanernas försvar. Ballack gjorde matchens enda mål i 76:e minuten och Tyskland gick vidare till final. Ronaldo visade sedan klassen i finalen när han gjorde två mål och gav Brasilien ytterligare en VM-seger – deras femte och sista hittills. Det brasilianska landslaget kallas därför ibland för Pentacampeones, översatt från portugisiska ”femfaldiga mästare. Vinner Brasilien i VM i Ryssland, ändras namnet alltså till hexacampeones.

Vi kvalade in igen till VM-2006 – som en av två bästa grupptvåor. Vi var egentligen nära att vinna gruppen, men förlorade i nästsista omgången mot gruppvinnaren Kroatien på bortaplan. Det viktiga är att vi gick vidare till slut och det utan de nervkittlande playoffspelen.

Vi borde ha vunnit den där första gruppmatchen mot Trinidad och Tobago. Matchen slutade mållös och det var där vi tappade bort gruppvinsten. I nästan en halvlek spelade vi mot tio man efter det att backen Avery John fick se rött. Anders Svensson, Freddie Ljungberg, Zlatan och Henrik Larsson lyckades inte göra mål på målvakten Shaka Hislop.

England vann till slut gruppen och ställdes mot Ecuador i åttondelen och Portugal i kvarten, medan vi åkte på hemmanationen Tyskland redan i åttondelen (förlust med 0 – 2).

Italien vann VM-finalen mot Frankrike – en final som många minns tack vare Zidane-tacklingen på Materrazzi.

2010-talet

2010-talet började med ett kvalfiasko för Sverige som missade andraplatsen i gruppen efter en förlust mot Danmark i oktober 2009 i nästsista omgången i kvalet.

Spanien vann VM i Sydafrika efter fyra 1-0-vinster i utslagsspelet – mot Portugal, Paraguay, Tyskland och Holland. Frankrike och Italien slutade sist i sina grupper och Diego Maradonas Argentina förlorade i kvarten mot Tyskland med 0-4.

Finalmatchen mellan Spanien och Holland i Johannesburg blev riktig tuff med hela 13 gula kort och en utvisning (John Heitinga i 109:e matchminuten). Andres Iniesta avgjorde matchen med ett läckert mål bara sju minuter senare.

Turneringens snackis blev Luis Suarez räddning mot Ghana i matchens sista sekunder i kvarten. Han blev utvisad, men Asamoah Gyan missade straffen som laget fick. Uruguay vann på straffar och gick till semifinalen.

Sverige kvalade inte heller in till VM-2014 i Brasilien efter förlust i de avgörande playoffmatcherna mot Portugal. Tyskland vann sin fjärde VM-titel i Rio efter 7-1 mot Brasilien i semifinalen och ett mål av Mario Götze i förlängningen i finalen mot Argentina. Lionel Messi gjorde fyra mål i turneringen (alla på gruppstadiet) och fick Guldbollen. Cristiano Ronaldo gjorde bara ett mål och Portugal gick inte ens vidare till åttondelen.

Italien gjorde ännu ett dåligt VM och missade åttondelen för andra gången i rad. Costa Rica skrällvann Dödens Grupp D. England slutade fyra i gruppen, medan Uruguay gick vidare från andra plats. Luis Suarez skapade rubriker igen. Denna gång genom att bita italienaren Chiellini i axeln.

Det var dock Spanien som blev turneringens största besvikelse. 1-5 mot Holland i den första matchen blev en rejäl förödmjukelse för VM-2010-hjälten Iker Casillas. Det blev inte bättre i nästa match mot Chile som det sydamerikanska laget vann med 2-0 efter mål av Vargas och Aránguiz. Spaniens sista match mot Australien saknade betydelse. Spanien var redan ute ur turneringen.

Thomas Müller gjorde fem mål i VM-turneringen igen, precis som under VM-2010 i Sydafrika. Denna gång räckte det inte för Guldskon. James Rodriguez vann priset med sex mål på fem spelade matcher.