Historiska VM-arenor som har stått värd för final

Världsarenor i fotboll

 

De flesta av oss håller nog med om att den mest kända fotbollsarenan i världen ligger i Rio de Janeiro och heter Maracana. Bland topp fem återfinns även Santiago Bernabeu i Madrid, Old Trafford i Manchester, Nou Camp i Barcelona och San Siro i Milan.

Endast en av dessa fotbollsarenor har stått värd för en VM-final före VM i Brasilien 2014 – Santiago Bernabeu 1982. Den första VM-finalen spelades alltså på Maracana i VM-2014. När VM-1950 spelades i Brasilien, var det nämligen det enda världsmästerskapet i fotboll utan en final. Fyra lag spelade i finalgruppen istället som Uruguay vann en poäng före Brasilien.

Santiago Bernabeu i Madrid

Två historiska arenor håller rekord vad gäller antal spelade VM-finaler:

  • Estadio Azteca i Mexiko City med kapacitet på 95 000 åskådare där VM-finalerna 1970 och 1986 spelades. Här spelar Club America sina hemmamatcher. Den största publiksiffran i en VM-final noterades just här i Mexiko 1986 – 114 600 personer i publiken;
  • Olympiastadion i München som rymmer ca 70 000 åskådare. Här avgjordes finalerna i VM 1974 som hemmanationen Tyskland vann och 2006 där Zidane blev utvisad.

Tre arenor som har stått värd för en VM-final har ersatts av andra arenor:

  • Stadio Nazionale PNF i Rom stängde 1957 och ersattes av Stadio Flaminio – en mindre arena på 25 000 sittplatser som numera mest används för rugbymatcher;
  • Råsunda revs 2013, men ersattes av nya Friends där den första matchen spelades redan 2012 när Råsunda fortfarande stod kvar;
  • Gamla Wembley ersattes av det nya Wembley 2013. Arenans kända tvillingtorn som för många var en symbol för den engelska fotbollen revs tillsammans med den gamla arenan 2003.

Andra arenor som kan skryta med en VM-final är Soccer City i Johannesburg, International Stadium Yokohama i Japan, Stade de France och Stade Olympique de Colombes i Frankrike, Rose Bowl i Kalifornien, Stadio Olimpico i Rom, Estadio Monumental i Argentina, Estadio Nacional i Chile, Wankdorf i den schweiziska huvudstaden Bern och Estadio Centenario i Uruguay.  Det var på Stade Olympique de Colombes i Paris 1938 som rekordlägsta antalet åskådare i en VM-finalen noterades – ”bara” 45 000. Idag heter arenan Stade Olympique Yves-du-Manoir och har kapacitet för bara 14 000 åskådare. Här spelar rugbyklubben Racing 92 sina hemmamatcher.

Arenorna i Ryssland kommer stå fullt klara lagom till fotbolls VM 2018. Läs gärna mer om dessa i vår sektion om arenor och städer i Ryssland.

 

Be the first to comment on "Historiska VM-arenor som har stått värd för final"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*