Klubb-VM – kampen mellan Europa och Sydamerika

Barcelona Europa

Karta Europa och SydamerikaDet är inte bara landslag som spelar fotbolls-VM utan även klubbarna. Turneringen äger rum i december varje år sedan 2005. Det första klubb-VM spelades redan 2000 i Brasilien och vanns av hemmalaget Corinthians. Sedan återupptogs den fyra år senare när FIFA äntligen skrev på ett avtal med en marknadsföringspartner.

Av tolv spelade VM-turneringarna hittills arrangerades sju i Japan, två i Marocko och två i Förenade Arabemiraten. Åtta gånger var det lag från Europa som stod som vinnare. Bara fyra gånger lyckades brasilianska klubbar kamma hem segern. Klubbar från Argentina  – Boca Juniors, Estudiantes, San Lorenzo och River Plate – har varit med i turneringen fyra gånger och nått finalen varenda gång, men förlorat i samtliga mot lag från Europa.

Här kommer en lista på titelvinnare genom åren:

  1. Barcelona – 3 titlar (2009, 2011 och 2015)
  2. Corinthians – 2 titlar (2000 och 2012)
  3. Bayern, Inter, Milan, Real, Man United, San Paolo och Internacional – 1 titel var

Vad krävs det för att kvala in i klubb-VM? Sju lag är med och slåss om cupen varje år:

  • Vinnaren av värdnationens fotbollsliga. 2007 och 2008 vann värdnationen Japan i asiatiska Champions League. I det fallet är det finalisten i Champions League som får denna plats och inte en klubb till från hemmanationen;
  • Vinnaren av oceaniska Champions League. Sedan Australien lämnade konfederationen OFC 2006 har Auckland vunnit hela sju gånger av tio. Säsongen 2009-10 vann Hekari United från Papua Nya Guinea sensationellt turneringen och fick resa i Abu Dhabi för att spela mot Al-Wahda som vann matchen med 3-0.

Dessa två lag inleder turneringen i första omgången – åttondelsfinalen. Vinnaren når alltså kvartsfinalen där ett av följande tre lag väntar:

  • Vinnaren av afrikanska Champions League som domineras av Al-Ahli SC från Kairo (fem klubb-VM), kongolesiska TP Mazembe (tre klubb-VM) samt lag från Tunisien och Algeriet;
  • Vinnaren av asiatiska Champions League som oftast vinns av lag från Japan, Kina, Australien och Sydkorea. Al-Sadd var det enda laget från Mellanöstern (Katar) som lyckades vinna AFC Champions League-titeln under 2010-talet. Det gjorde de 2011 på straffar mot Jeonbuk Hyundai Motors från Sydkorea;
  • Vinnaren av CONCACAF Champions Cup (Nord- och Centralamerika). Vinnaren av MLS-ligan har aldrig varit med i klubb-VM. En enda gång har de nått finalen i CONCACAF Champions Cup under alla år som det går att kvala in till världsmästerskapet för klubbar. Detta hände säsongen 2010-11 när Real Salt Lake besegrades i finalen av mexikanska Monterrey. Det är just lag från Mexiko som är alltid med i klubb-VM. En enda gång på tolv turneringar har de inte kvalat in. Costaricanska Deportivo Saprissa vann nämligen Champions Cup 2005.

Dessa fyra lag lottas i två par inför varje klubb-VM. Lagen får också veta direkt vem de får möta ifall de vinner i semifinalen:

  • lag från Sydamerika (vinnaren av Copa Libertadores) eller
  • lag från Europa (vinnaren av UEFA Champions League).

Be the first to comment on "Klubb-VM – kampen mellan Europa och Sydamerika"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*