Tjugotvå medlemmar i FIFA-styrelsen valde Ryssland som värdnation för VM-2018 i december 2010. Ryssland fick tretton röster, medan deras huvudkonkurrenter Spanien/Portugal som sökte VM tillsammans fick bara sju.
Innehåll
Hur spelas VM-turneringen?
Precis som i senaste VM-upplagor kommer turneringen att spelas i två omgångar:
- Gruppspel med åtta round-robingrupper med fyra lag i varje grupp. Två lag går vidare till åttondelsfinalen från varje grupp;
- Utslagsspel – åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatchen och final
Första matchen spelas på onsdag den 14:e juni 2018 på Luzjniki i Moskva. Finalen spelas på samma arena på lördag den 15:e juli.
Regler i VM 2018
För närvarande finns det inga nyheter om några som helst regeländringar i VM-turneringen. 2013 försökte Michel Platini få antalet deltagande lag utökat till 40. Han menade att Afrika och Asien förtjänar fler platser i finalturneringen. Hans idé om fem lag i stället för fyra i varje grupp möttes av kritik och inga ändringar skedde.
En viktig regel som gäller såväl kvalet till VM som slutspelet är att tabellplaceringen i grupper vid samma antal poäng avgörs baserat på:
- Målskillnad
- Antal gjorda mål
- Poäng i inbördes möten
Det ges alltså ingen större vikt till inbördes möten, vilket det brukar göra i en del andra turneringar.
Avstånd mellan arenor i VM i Ryssland
Avståndet mellan arenorna verkar vara stor, men den är betydligt mindre än i Brasilien där inget av lagen som besökte Manaus i Amazonas för en match gick till kvarten (inklusive Italien, England, Kroatien och Portugal). Inget av lagen som nådde semifinalen har fått spela på Arena Pantanal i den avlägsna staden Cuiaba. Det kan finnas ett samband mellan jetlag och resultat i VM-2014.
I Ryssland är det som sagt inte lika farligt med avstånd även om lagen får resa en del. Vissa kommer att få tur i lottningen och få resa några timmar med buss mellan matchstäder. För andra väntar en del flygresor inklusive den längsta sträckan mellan Sotji och Kaliningrad som tar hela sex timmar.
Resa till Ryssland
Är du svensk medborgare, behöver du ett visum för att resa till Ryssland. Enligt informationen från den ryska staten, behöver de som kan uppvisa en giltig VM-biljett inte oroa sig. Processen sker i så fall fort och kräver inte flera veckors väntan. Kontakta ryska ambassaden innan du åker för att vara på den säkra sidan. Gör det helst ett par månader i förväg.
När du väl är i Ryssland, behöver du registrera dig på plats inom fem arbetsdagar sedan din ankomst. Det görs för att ha en bättre kontroll över alla inkommande turister. Registreringen kräver ett myndighetsbesök, vilket kan bli en lång och onödig historia. Det sköna (och det negativa) med Ryssland är att det nästan alltid finns alternativa sätt att lösa sina problem på. Oftast går det att betala lite extra till turistbyrån eller hotellet, så fixar de en stämpel om registreringen åt dig. Notera att du får en liten lapp av tulltjänstemän som du måste fylla i när du åker in i Ryssland. Se till att spara lappen för det är den som måste stämplas. Den är liten och ful och är lätt att tappa bort.
Vilka VM-städer du väljer att besöka beror såklart till en del på vilka VM-biljetter du lyckas komma åt. För dig som planerar en längre resa rekommenderar vi inte att kombinera VM med den transsibiriska järnvägen. Tusentals fotbollsfans tänker likadant och planerar ta ”Transsib”-tåget. Det lär bli kaos och ingen fantastisk upplevelse om du nu inte gillar dricka sprit i hundratals timmar på ett tåg fullspäckat med bara killar. Välj istället resan mellan Sotji och Sankt Petersburg. Du reser också genom hela Ryssland då, fast från söder till norr. För en kortare resa funkar Moskva, Sotji, Kazan och Sankt Petersburg bäst.
När du väljer hotell i Ryssland, se till att kolla vilka betyg hotellet har på Booking.com. Lita inte på turistbyråer som vill tjäna pengar på dig. Det går hur bra som helst att planera sin Rysslandresa själv. Boka hotell flera månader i förväg. Samma gäller eventuella flyg-, buss- och/eller tågbiljetter. Vi rekommenderar inte att förlita sig på buss och tåg. Vi tror det blir enklast om du hyr eller till och med köper en bil. Bensinkostnader är traditionellt låga i Ryssland och du slipper eventuellt strul med förseningarna och biljetterna.
Å andra sidan planerar Ryssland att erbjuda gratisresor med buss och tåg mellan VM-städerna förutsett att du har köpt en biljett till matcher i båda. Vill du spara pengar, kan det vara ett bra alternativ. Vi antar dock att du har råd med bil om du har råd med att köpa VM-biljetter och det dyra flyget till Ryssland.
VM-biljetter och budget
Det är oklart hur mycket biljetterna kommer att kosta. I Brasilien gick det att köpa biljetterna för så lite som 80 euro. Det bästa är att utgå ifrån en totalbudget för din fotbollsresa och vara beredd att lägga ut ca 2 000 kronor per VM-biljett. Vill du ha en bra plats på arenan, räkna med snittkostnaden på fem tusen.
Har du 60 000 kronor i budget för en tvåveckors fotbollsresa ser din budget ut så här:
- Fotbollsbiljetter, 3 matcher á 5 000 kr: 15 000 kronor
- Flyg, t o r Stockholm – Moskva eller St Petersburg: 5 000 kronor
- Resor mellan städer /bil / flyg: 15 000 kronor
- Hotell, 13 nätter 1000kr per natt: 13 000 kronor
- Mat och dryck, 500 kr per dag: 7 000 kronor
- Souvenirer och annat: 5 000 kronor
Det bör räcka med 60 000 per person och då behöver du egentligen inte tänka på pengar under din resa. Du får bra hotell, äter på fina restauranger och lever ett bra liv helt enkelt. Om valutakursen håller sig på samma nivåer som nu, blir allt i Ryssland riktigt billigt under VM-2018.
Tänk på att endast en tredjedel av alla VM-biljetter brukar gå att köpa via FIFA. I Brasilien gick 2,2 av 3,3 miljoner biljetter till diverse samarbetspartners. Det betyder att det alltid finns andra vägar att köpa biljetter än via den officiella hemsidan. Det billigaste alternativet är att åka till VM-staden och köpa biljetterna på plats.
Av 1,1 miljoner biljetter släppta för VM i Brasilien var ca en tredjedel öronmärkta för de som bor i Brasilien. Att köpa biljetterna via FIFA:s hemsida var enormt krångligt. Över tio miljoner ville köpa biljetter, men i slutändan blev vissa gruppspelsmatcher inte slutsålda.
Håll utkik på FIFA:s hemsida i juni-juli 2017 för att se vad som gäller VM i Ryssland. Registrera gärna ett konto och prova köpa biljetterna du önskar när det är dags. Lyckas du inte, är det bara att åka till Ryssland och fiska efter biljetter på plats. Vi har flera vänner som har gjort så i Brasilien och i Sydafrika och det funkar tydligen helt perfekt.
Biljetter till kvalmatcher
Svenska fotbollsförbundet säljer biljetterna till Sveriges kvalmatcher via företaget Ticnet. Det du behöver göra för att inte missa biljettsläppet är att hålla utkik på Ticnet.se, Friends Arena:s hemsida och svenskfotboll.se.
2016 blir det två hemmamatcher i VM-kvalet för Sverige.
Vi möter Holland den 6:e september med avspark kl. 20.45 och Bulgarien den 10:e oktober. Båda matcherna spelas på Friends.
För att få biljetter till bortamatcher mot Luxemburg (den 7:e oktober) och Frankrike (den 13:e november) behöver du fylla i din ansökan hos fotbollsförbundet redan i augusti-september. Enligt FIFA:s rekommendationer ligger antalet biljetter som distribueras via bortalagets fotbollsförbund på kring 5% av alla tillgängliga biljetter. Det gör att vi kan räkna med 4 000 biljetter till Stade de France och några hundra biljetter till Stade Josy Barthel i Luxemburg.
Det går att köpa biljetter även utan att behöva ansöka hos fotbollsförbundet. I så fall kommer du dock inte att sitta bredvid de svenska fansen utan tillsammans med hemmasupporters. Det händer ytterst sällan att landslagen spelar inför fullsatta läktare. Undvik sajter som tjänar pengar på biljettåterförsäljning och vänd dig direkt till fotbollsförbundets hemsidor för att köpa de bästa biljetterna billigast.
Har du råd med en riktig fotbollsresa, är det bäst att låta fotbollsförbundet sköta allt. De erbjuder paket till svenska fans som innehåller resa, hotell och matchbiljetter via sina resepartners Björk och Boström, GTG, Steve Perryman och LA Travel.
Det går även att vinna biljetter till kvalet. Flera stora bettingbolag som Betsson, Unibet och Betsafe arrangerar ofta tävlingar och lotterier med fotbollsbiljetterna i potten.
Confederations Cup 2017
Inför varje VM spelar åtta lag en genrep – Confederations Cup. Turneringen arrangeras alltså i samma land som hostar VM ett år senare. Fyra ryska arenor tar emot världens bästa lag 2017: Fisht i Sotji, Otkrytie i Moskva samt arenorna i Kazan och Sankt Petersburg.
Fem lag är redan kvalificerade till cupen som avgörs mellan den 17:e juni och den 2:a juli:
- Ryssland (värd);
- Tyskland (VM-segrare);
- Australien (vann i Asian Cup 2015);
- Chile (vann Copa America 2015);
- Mexiko (vann CONCACAF-cupen 2015)
Tre resterande lag kommer att bestämmas i följande turneringar:
- OFC Nations Cup i Oceanien (i juni 2016);
- EM-vinnare (i juli 2016);
- Africa-cupens vinnare (i februari 2017)
Varken Brasilien eller Argentina har alltså kvalat in. Om Ryssland eller Tyskland vinner EM-2016 i Frankrike, är det EM-finalisten som får en biljett till Confederations Cup 2017. Det är oklart vem som får åka om Ryssland och Tyskland möts i finalen, men oddsen på det är väl minimala.
Turneringen inleds med två grupper med fyra lag i varje grupp. Två lag går vidare från varje grupp och spelar semifinaler, bronsmatchen och finalen som avgörs i Sankt Petersburg samma dag (den 2:e juli 2017) som bronsmatchen spelas i Moskva.
Det blir den 10:e upplagan av Confederations Cup. Turneringen grundades 1997 i Saudiarabien och spelades vartannat år fram tills 2005 när den knöts till VM-värdnationen efter det att Tyskland, Italien och Spanien vägrade att delta i Confederations Cup 2003.
Brasilien har vunnit i tre senaste och leder titelligan med 4 vinster totalt. Frankrike har vunnit två gånger – 2001 och 2003. Mexiko, Danmark och Argentina har alla en titel var. Sverige har aldrig varit med i en Confederations Cup.
VM-Stjärnor
Messi, Suarez och Ronaldo är båda en bit över 30 när det är dags för VM i Ryssland. Robben fyller 34, Ribery 35 och Zlatan 37 samma år. Det känns som att 2016 kan bli det sista stora året för en del stjärnor som har glänsat de senaste åren. Vi tror på följande tio spelare i VM 2018. Åldern i parentes avser spelarnas ålder när VM i Ryssland avgörs (juni-juli 2018):
Neymar (Brasilien, 26 år)
Nu får stjärnan från Barcelona chansen att göra ytterligare en fantastisk VM-turnering. Det gäller att inte bli skadad denna gång. I Brasilien 2014 ledde hans skada i matchen mot Colombia till ett rejält fiasko för Pentacampeones. Nu är det dags att kamma hem en sjätte titel för Brasilien och Neymar befinner sig i sin bästa ålder.
Thomas Müller (Tyskland, 28 år)
Tysken har gjort två fenomenala VM i rad med fem mål i varje. Miroslav Klose håller rekord med 16 mål i VM-slutspel, men frågan är om Thomas inte slår det rekordet redan i Ryssland. Mycket hänger på lottningen, men blir det en enkel grupp för Tyskland, kan allt hända. Thomas Müller bildar tillsammans med Lewandowski en av världens bästa anfallspar i Bayern och kan säkert hålla samma höga klass i tre-fyra år till.
Paul Pogba (Frankrike, 25 år)
Spelar för Juve och har utvecklats rejält under de senaste åren. Hur bra Pogba är kommer vi att få se i sommarens EM i Frankrike. Går allt enligt plan, kan han utmana Neymar om titeln som världens populäraste fotbollsspelare efter det att Messi och Ronaldo har avslutat sina karriärer.
Förutom dessa tre stjärnor tror vi på följande spelare i VM i Ryssland:
- Raheem Sterling (England, 23 år)
- Anthony Martial (Frankrike, 22 år)
- Alen Halilovic (Kroatien, 21 år)
- Kingsley Coman (Frankrike, 21 år)
- James Rodriguez (Colombia, 25 år)
- Gareth Bale (Wales, 28 år)
- Isco (Spanien, 26 år)