VM-kval 2018

Innehåll

Sverige VM-kval 2018
Sverige

Det blir enormt tufft för det svenska landslaget att ta sig till VM i Ryssland. Vi hade otur med lottningen sommaren 2015 i Sankt Petersburg. I vår kvalgrupp som vi inleder hemma mot Holland den 6:e september 2016 ställs vi mot Frankrike, Holland, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg. Redan två månader efter inledningsmatchen – i november – kan det bli så att våra chanser till ett tolfte VM-slutspel är minimala. Vi måste ta poäng mot Holland och Frankrike i våra höstmatcher för att slåss om de första grupplatserna. Gruppvinnaren går direkt till VM medan grupptvåorna spelar playoffmatcher mot varandra. Det gäller dock att komma bland de åtta topptvåorna. Sämsta grupptvåa blir nämligen eliminerad!

Europa (UEFA) har fått fjorton platser i VM 2018, en fler än i VM-2010 och VM-2014. Ryssland har fått extraplatsen i egenskap av värd. Mycket säger emot att Sverige spelar i slutspelet i Ryssland. Det vi får hoppas på är att vårt landslag föryngras och spelarna i vårt fantastiska U21-lag som vann EM i Tjeckien 2015 blommar ut.

Sverige spelar sina tio kvalmatcher i fyra block:

Hösten 2016:

  • Holland hemma tisdagen den 6:e september,
  • Luxemburg borta fredagen den 7:e oktober,
  • Bulgarien hemma måndagen den 10:e oktober och
  • Frankrike borta på Stade de France söndagen den 13:e november.

Våren 2017:

  • Vitryssland hemma lördagen den 25:e mars

Sommaren 2017:

  • Frankrike hemma fredagen den 9:e juni

Hösten 2017:

  • Bulgarien borta torsdagen den 31:a augusti,
  • Vitryssland borta söndagen den 3:e september,
  • Luxemburg hemma lördagen den 7:e oktober och
  • Holland borta i den sista gruppmatchen tisdagen den 10:e oktober.

Sverige spelar alla sina hemmamatcher på Friends Arena i Solna.

Senast vi spelade mot Frankrike i ett slutspel var i EM-2012. Vi vann den matchen med 2-0 efter ett av Zlatans vackraste mål i karriären. Sist vi mötte Holland var i kvalet till just samma EM i Polen/Ukraina. Vi vann med 3-2 i en match som de flesta av oss minns.

Historiskt sett leder både Frankrike (9 vinster, 5 oavgjorda, 5 förluster) och Holland (11 vinster, 4 oavgjorda, 8 förluster) mot Sverige. Fjärde starkaste laget i gruppen – Bulgarien – ska vi inte ha några problem med. Vi har mött Bulgarien hela nio gånger sedan 1990 och släppte bara ett mål på nio matcher. Sverige vann åtta av nio gånger. I den enda matchen som Bulgarien lyckades knipa en poäng gjorde de mål på straff (Hristo Stoitjkov). Den matchen spelades i Bulgarien i VM-kvalet 1994. Sverige leder med 22-1 i målskillnad mot Bulgarien, om man tittar på lagens tio senaste matcher.

Vitryssland har aldrig tagit någon poäng från Sverige på tre försök och senast vi tappade en poäng mot Luxemburg var 1979.

Oddsen på att Sverige kvalar in i VM 2018 är höga. Vi hoppas på att Sverige tar sig vidare mot alla odds. Det har vi gjort förr och nu är det dags igen!

Europa VM-kval

Europa

UEFA är sist med att dra igång sin kvalturnering. Det beror på en fullspäckad kalender för landslagen som spelar EM i Frankrike sommaren 2016. Europakvalet till VM 2018 har den absolut enklaste strukturen. 52 fotbollslag tävlar om 13 platser i VM. Över 25 procent av alla UEFA-lag får alltså möjligheten att åka till Ryssland 2018 vars landslag är direktkvalificerade till VM.

Landslagen är indelade i nio kvalgrupper med sex lag i sju grupper och fem lag i resterande två. Nio gruppvinnare går vidare till VM-slutspelet. Åtta bästa grupptvåor spelar avgörande playoffmatcher för att bestämma de återstående fyra finalisterna.

UEFA-kvalet inleds i september 2016, bara ett par månader efter EM-finalen i Paris och inte mer än två veckor efter guldmatchen i OS i Rio. Grupperna lottades i juli 2015 i St. Petersburg.

Grupp A: Bulgarien, Frankrike, Holland, Luxemburg, Sverige, Vitryssland

Sverige inleder VM-kvalet med en hemmamatch mot Holland på Friends. Sveriges alla kvalmatcher kommer att spelas just på denna arena som rymmer ca 50 000 åskådare.

Det kommer att bli enormt svårt att knipa en av de två första grupplatserna med tanke på att både Holland och Frankrike har enormt starka lag. Holland gjorde ett katastrofkval till EM 2016 och missade slutspelet. Det är högst osannolikt att Holland missar två slutspel i rad. Frankrike är tvärtom på topp och ser ut att göra ett bra hemmaslutspel denna sommar. Pogba, Varane, Sagna, Benzema, Cabaye, Giroud är alla klasser bättre än våra spelare. Att Zlatan fortfarande är med i landslaget i höstens kvalspel är en högoddsare. I oktober 2016 spelar Sverige sin andra respektive tredje kvalmatch – mot Luxemburg på bortaplan och mot Bulgarien hemma. Höstsäsongen avslutas för landslaget i Frankrike där gruppens favoriter Frankrike väntar.

Gör Sverige ett fantastiskt kval, kan gruppen avgöras i den sista matchen – på bortaplan mot Holland den 10:e oktober 2017. Det lutar dock åt en tredje plats i gruppen. Grupp A är verkligen Dödens grupp – för Sverige.

Holland och Frankrike kommer att slåss om en direktplats och Frankrike ser aningen vassare ut.

Grupp B: Andorra, Färöarna, Lettland, Portugal, Schweiz, Ungern

Med både Andorra och Färöarna med i gruppen är Grupp B en av de absolut svagaste kvalgrupperna i denna turnering. Portugal, Schweiz och Ungern är klara favoriter med Lettland som en klar fyra. Letterna kommer säkert att ta några poäng av topptrion. Cristiano Ronaldo kommer att ha 32 år fyllda när Portugal möter Ungern i sin femte gruppmatch i mars 2017. Utan Cristiano är Portugal ett blekt lag. Schweiz däremot vet vad lagkänsla och har en del unga spelare i Shaqiri, Lang, Schär (alla födda 1991), Seferovic, Xhaka och Drmic (alla födda 1992). Det återstår att se hur det unga landslaget presterar i EM i Frankrike, men för oss är det Schweiz som är den hetaste kandidaten till en direktbiljett till Ryssland.

Gruppens sista match kan bli en riktig rysare. Portugal möter Schweiz hemma på tisdag den 10:e oktober 2017.

Grupp C: Azerbajdjan, Nordirland, Norge, San Marino, Tjeckien, Tyskland

Gruppen börjar med två intressanta matcher den 4:e september 2016. Tjeckien mot Nordirland där Nordirland direkt får en chans att bevisa att dess succé i EM-kvalet inte var någon tillfällighet. Tyskland reser till Norge och Ullevaal för att försöka kamma hem tre poäng. Senast Tyskland och Norge spelade mot varandra vann faktiskt Norge på bortaplan. Christian Grindheim gjorde matchens enda mål i den 63:e minuten. I oktober fortsätter gruppspelet med en tidig gruppfinal mellan Tyskland och Tjeckien.

I denna grupp kan både Norge och Nordirland utmana Tjeckien om en andra plats. Matcherna mot Azerbajdjan kan komma att bli avgörande för dessa tre landslag.Tyskland går vidare från första plats.

Grupp D: Georgien, Irland, Moldavien, Serbien, Wales, Österrike

Grupp D är en av de mest spännande grupperna i VM-kvalet. Alla sex lag har chansen att gå vidare. Visst är det Wales och Österrike som av många anses vara knappa favoriter. Serbien och Irland är bra mittenlag som redan har varit med i VM tidigare. Georgien var det klart bästa laget i den sista lottningspotten. Moldavien och Georgien är båda inga lätta lag att slå på bortaplan.

Grupp D riskerar alltså att utvecklas till ett riktigt getingbo med fyra-fem kandidater till biljetten till Ryssland.

Grupp E: Armenien, Danmark, Kazakstan, Montenegro, Polen, Rumänien

Polen med Lewandowski i spetsen ser ut att ha bäst chanser i denna kvalgrupp. Rumänien, Montenegro och Danmark är alla både sugna på VM-spel och nöjda med lottningen. Armenien är inte heller ett dåligt lag. I förra VM-kvalet lyckades laget nästan med att nå playoffstadiet.

Grupp E är den enda gruppen där lag från Pott 3 (Polen) räknas som favorit.

Grupp F: England, Litauen, Malta, Skottland, Slovakien, Slovenien

Matcherna mellan England och Skottland är höjdpunkter i denna grupp som förhoppningsvis äntligen lär britterna att inte blanda ihop Slovakien och Slovenien.

Ett annat intressant motståndarpar i denna grupp är Malta och England. England har aldrig tidigare spelat mot Malta som tidigare har varit under brittiskt styre. 1964 blev den lilla östaten självständigt, men spelade sin första officiella landslagsmatch redan 1960.

Grupp G: Albanien, Liechtenstein, Israel, Italien, Makedonien, Spanien

Italien och Spanien är fullständigt överlägsna i denna grupp. Alla andra lag i gruppen kan inte ens hoppas på en VM-plats. Det är smartare för de att fokusera på kvalet till EM 2020 redan nu – ett EM där hela 24 europeiska nationer får plats i slutspelet.

Grupp H: Belgien, Bosnien, Cypern, Estland, Grekland

Belgien är storfavoriter i Grupp H. Bosnien och Grekland slåss om andraplatsen. Estland och Cypern har fått den bästa chansen på länge att slå sig i playoff.

Grupp I: Finland, Island, Kroatien, Turkiet, Ukraina

Grupp I är den jämnaste kvalgruppen. Absolut alla lag kan vara med om slaget om första två placeringar. Finland är något svagare än de andra, men i en sådan jämn grupp kan allt hända.

Africa fans World Cup

Afrika

Inte mindre än fem lag får resa till Ryssland från CAF-kvalet. Turneringen inleddes i oktober 2015. 53 lag från den afrikanska fotbollskonfederationen CAF är med och slåss om VM-biljetterna.

I de första två omgångarna möts lagen i hemma- och bortamatcher enligt så kallade UEFA-modellen.  Zimbabwe blev diskvalificerade från turneringen på grund av deras betalningstvist med den brasilianske tränaren José Claudinei. De vägrade betala skulden på i dessa sammanhang futtiga 500 000 kronor och missar därmed kvalet.

26 lag rankade sist i den afrikanska rankingen gick in i turneringen i den första kvalomgången. Liberia med George Weah Jr gick vidare efter en tuff bortaseger i Guinea-Bissau. Tchad vann något överraskande mot Sierra Leone trots mål av IFK Norrköpings Alhaji Kamara och Leicester Citys Sesay.

Den andra omgången i det afrikanska kvalet spelades i november 2015 och inkluderade även alla resterande 27 lag. Afrikas sju bästa fotbollslandslag – Algeriet, Elfenbenskusten, Ghana, Tunisien, Nigeria och Senegal – vann sina matcher utan större problem och nådde gruppspelsstadiet. Det laget som presterade bäst om man tittar på resultatet var Algeriet som utklassade Tanzania med hela 9-2. Leicester Citys och hela Premier Leagues överraskningsspelare Máhrez bidrog med ett mål i lagets hemmavinst. Matchen slutade med hela 7-0 till El Khadra.

Nu väntar det en lång paus tills vi får veta grupperna. Lottningen till det afrikanska gruppspelet sker i Ryssland på midsommarafton, den 24:e juni 2016. 20 lag gick vidare och kommer att spela i fem olika gruppe. Det vinnande laget i varje grupp går direkt vidare till VM 2018.

Gruppspelet drar igång i oktober 2016 och de sista gruppmatcherna spelas i november 2017, bara sju månader före fotbollsfesten drar igång med en öppningsceremoni i den ryska huvudstaden Moskva.  Lagen som har bäst chanser att bli seedade i grupper är Kap Verde, Senegal, Elfenbenskusten, Algeriet och Tunisien. Notera att matcher i OS i Rio där Algeriet, Nigeria och Sydafrika deltar från CAF-konfederationen räknas inte in i FIFA-rankingen som avgör seedningen.

Här är listan på alla lag som fortfarande är med i VM-kvalet 2018. Landets främsta stjärnor och spelare från svenska klubbar anges i parentes:

–          Algeriet (Sofiane Feghouli från Valencia, Riyad Mahrez från Leicester, Ryad Bentaleb från Spurs)

–          Burkina Faso (Bertrand Traoré från Chelsea)

–          DR Kongo (Youssouf Mulumbu från Norwich City och Yannick Bolasie från Crystal Palace)

–          Egypten (Mohamed Salah från Roma och El-Nenny från Arsenal)

–          Elfenbenskusten (Wilfried Bony och Yaya Touré från Man City, Lacina Traoré från Monaco, Gervinho från Roma, Seydou Doumbia från CSKA Moskva, Serge Aurier från PSG)

–          Gabon (Pierre-Emerick Aubameyang från Borussia Dortmund och den unge Mario Lemina från Juventus)

–          Ghana (Tränaren Avram Grant känd från Chelsea, stjärnspäckat lag med brödrarna André och Jordan Ayew från Swansea respektive Aston Villa i det engelska Premier League, försvararna Baba Rahman från Chelsea och Jeff Schlupp från Leicester City. Enoch Kofi Adu från MFF slåss om chansen att bli ordinarie spelare i landslaget)

–          Guinea (Ibrahima Traoré från Mönchengladbach, Paul Pogbas bröder Mathias och Florentin som är tvillingar)

–          Kamerun (Inga stora stjärnor per se, men en massa spelare från lag som inger respekt så som Málaga, Marseille, Norwich City, Porto och Schalke 04.)

–          Kap Verde (Héldon från portugisiska Rio Ave)

–          Kongo (En spelare som har goda chanser att lyckas ute i Europa om ett par år är den 23-årige Thievy Bifouma som för närvarande spelar för Granada.)

–          Libyen (Inga spelare är någorlunda kända för oss i Europa.)

–          Mali (Bakary Sako från Crystal Palace)

–          Marocko (Kaptenen Mehdi Benatia från Bayern, Marouane Chamakh från Crystal Palace och en del spelare som till vardags är ordinarie spelare i La Liga och lag som Napoli, Lokomotiv, Palermo och Marseille)

–          Nigeria (Obi Mikel från Chelsea, Ahmed Musa från CSKA Moskva, Odion Ighalo som gör en fantastisk säsong för Watford, 19-åringarna Iwobi från Arsenal och Iheanacho från Man City som har en bit kvar till att bli ordinarie och Victor Moses från West Ham)

–          Senegal (Ett riktigt starkt anfall med Mané, Sakho, Cissé och Diouf alla från Premier League, rutinerade Demba Ba och unge Moussa Konaté från Sion. Ett tjugotal bra spelare på andra positioner från mittenlag i Frankrike, Italien, Spanien och England.)

–          Sydafrika (Tokelo Rantie från engelska Bournemouth)

–          Tunisien (Aymen Abdennour från Valencia)

–          Uganda (20-åringen Farouk Miya från den inhemska ligan som gjorde två mål i den avgörande kvalmatchen mot Togo)

–          Zambia (Veteranen Winston Kalengo från ZESCO United – ett mittenlag i den zambesiska ligan)

CONCACAF Mexico

CONCACAF

De centralamerikanska fotbollslandslagen kvalar in till VM traditionsenligt tillsammans med USA och Kanada. Den 10:e oktober 2017 spelas de sista matcherna i CONCACAF-kvalet till VM-2018. Tre landslagen från konfederationen kvalificerar sig direkt till VM-slutspelet, medan det fjärde bästa fotbollslaget får spela playoffmatcherna mot det femte bästa laget från den asiatiska kvalturneringen.

Det finns en massa små öländer i Karibien. I CONCACAF-kvalet är därför hela 35 fotbollslandslag som är med och tävlar. Fjorton lag har inlett kvalet i mars 2015. Få av oss i Sverige har följt denna kvalomgång där en av huvudpunkterna blev Saint Kitts och Nevis seger över Turks- och Caicosöarna med samma resultat 6-2 så väl hemma som borta.

CONCACAF:s kvalstruktur är den mest avancerade bland alla fotbollskonfederationer. Tretton lag inklusive Kanada och Kuba startade sitt kval med omgång två där Kuba blev utslagen av Curacao. Två landslag till – Jamaica och Haiti – anslöt sig till turneringen i playoffmatcherna i omgång tre.

Efter en massa utslagsmatcher på hemma- och bortabasis stod det äntligen klart i september 2015 vilka sex lag som ansluter sig till sex toppseedade lag som startar sitt kval direkt med det avgörande gruppspelet.

Sex lag som inte har behövt spela en enda match för att nå den fjärde kvalomgången är Costa Rica, Mexiko, USA, Honduras, Panama och Trinidad och Tobago.  Sex lag som har kvalat in och joinar konfederationens ”giganter” är El Salvador, Kanada, Jamaica, Guatemala, Haiti och Saint Vincent och Grenadinerna.

Grupperna har redan lottats och matcherna har börjat i november 2016:

Grupp A: El Salvador, Honduras, Kanada och Mexiko

Grupp B: Costa Rica, Haiti, Jamaica och Panamá

Grupp C: Guatemala, St Vincent och Grenadinerna, Trinidad och Tobago och USA

Två lag från varje grupp går vidare till finalgruppen som spelar mellan november 2016 och oktober 2017. Tre första lag från denna finalgrupp går alltså direkt till VM-slutspelet. Det landslaget som slutar fyra får försöka slå ett lag från Asien.

Notera att det numera sker en lottning om vem som möter vem i interkonfederationskvalet. CONCACAF-laget som slutar fyra hade tur den 25:e juli 2015 när det femte bästa sydamerikanska landslaget lottades mot ett lag från Oceanien.

Här kommer lite information om alla CONCACAF-lag som fortfarande är med i kvalet.

Precis som vanligt skriver vi även kort om landslaget och dess spelare i parentes:

Costa Rica (Sensationslaget i VM-2014 är en riktig lågoddsare i kvalet till VM i Ryssland. Keylor Navas spelar numera i Real Madrid. Celso Borges har flyttat från AIK till Deportivo La Coruna. Joel Campbell har äntligen börjat spela i Arsenals startelva. Gamboa och Oviedo brukar också spela från start i sina respektive Premier League-lag: WBA och Everton.)

El Salvador (Två MLS-spelare Andrés Flores från New York Cosmos och Darwin Cerén från Orlando City.)

Guatemala (Legenden och lagkaptenen Carlos Ruiz har gjort 59 mål på 126 matcher med landslaget. Det är med all säkerhet hans sista VM-kval. Laget har för första gången sedan kvalet till VM-2006 en bra chans att nå den avgörande gruppen.)

Haiti (Ett spännande landslag med en del spelare från intressanta klubbar som Steaua, Liege, Wisla Krakow, Reims, Aarau, Nice och Caen. På pappret ser Haiti inte alls svagare ut än till exempel Kanada. Tre spelare från Haiti är utlandsproffs i Indien. Haiti tränas av den excentriske Patrice Neveu som tidigare har tränat afrikanska lag bortsett från en kort Kina-sejour. )

Honduras (Tränaren heter Jorge Luis Pinto och har tidigare jobbat med bland annat Atletico Madrid. Honduras har en del spännande spelare okända för oss i Europa. De enda namn vi har hört talas om är Emilio Izaguirre från Celtic och Andy Najar från Fiorentina.)

Jamaica (Det är populärt med europeiska tränare i Centralamerika. Jamaica tränas av tysken Winfried Schäfer. Dwayne Miller från svenska Syrianska är given i mål. Dane Richards från MLS och Miami FC är bäst på mittfältet. Spelarna ni känner nog till är försvararna Wes Morgan från Leicester och Adrian Mariappa från Crystal Palace.)

Kanada (The Canucks tränas av spanjoren Benito Floro som tidigare har jobbat både i Real Madrid och Barcelona. Den 36-årige Kenny Stamatopoulos från AIK är med och spelar för det kanadensiska landslaget. Tosaint Ricketts från turkiska Boluspor och en del spelare från MLS och europeiska klubbar som Rangers och Fredrikstad  står till Floros förfogande.)

Mexiko (Storfavoriter – precis som Costa Rica och USA. Vad sägs om hela tre spelare från Porto inklusive superförsvararen Miguel Layún, Javier Hernández eller Chicharito från Bayer Leverkusen som äntligen har hittat målformen, spelare från PSV, Villarreal, Benfica och Real Sociedad och Giovani dos Santos spelar i MLS för LA Galaxy och är en av ligans bästa spelare?)

Panamá (Ett svagt lag som genomgår generationsbyte.)

St Vincent och Grenadinerna (Är utan tvekan det svagaste laget i sin grupp. Landslaget ligger på plats 143 i FIFA-rankingen och har endast fem-sex stycken utlandsspelare, bland annat Oalex Anderson från Seattle.) Att laget har nått så långt i kvalet beror på en sanslös vinst mot Guyana i omgång 2 och tur i lottningen i omgång 3 där laget fick Aruba.

Trinidad och Tobago (Den 25-årige mittfältaren Kevin Molino från Orlando City som gör en del mål är den ende spelaren som vi tycker är värd att omnämnas.)

USA (Jürgen Klinsmann har tränat det amerikanska fotbollslandslaget sedan 2011 och verkar trivas. Premier League målvakter Guzan från Villa och Howard från Everton håller båda världsklass. Lika bra ser det inte ut för Jürgens lag vad gäller andra positioner. Med många spelare från den starka MLS-ligan är dock USA är självklar favorit i CONCACAF-kvalet. I Clint Dempsey och Jozy Altidore har USA spelare som vet hur man gör mål.)

Asien - Australien Fotboll

Asien

Den asiatiska fotbollskonfederationen AFC har fått 4,5 platser till fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Fyra lag går alltså direkt vidare från det asiatiska kvalet, medan det femte laget får möta ett lag från federationen CONCACAF (Nord- och Centralamerika).

46 landslag ställer upp i AFC-kvalet och precis som i fallet med Afrika och CONCACAF får de svagaste lagen kvala in till gruppspelet via playoff-matcher. Turneringen började redan i mars 2015. I september 2017 avgörs det vilka fyra lag som får åka till Ryssland. De interkontinentala playoffmatcherna är schemalagda till november 2017.

Bland de tolv svagaste landslagen enligt FIFA-rankingen som fick spela i första omgången återfanns något överraskande Indien – ett land med en 16 gånger större befolkning än VM-segraren Tyskland och Pakistan som har lika stor befolkning som Brasilien. Pakistan förlorade direkt i sin kvalmatch Yemen och åkte ut ur VM-kvalet.

Den andra omgången spelas i form av ett gruppspel.  Alla lag från AFC inklusive Australien som från och med 2006 tävlar tillsammans med asiatiska lag i VM-sammanhang är med i detta förkval.

Lagen spelar i åtta grupper med fem lag i varje grupp. De första matcherna spelades i maj 2015 och gruppspelet avslutas i mars 2016. Det indonesiska landslaget blev diskade från spel i slutet av maj då det uppdagades att regeringen påverkade landslagsbeslut.

Åtta gruppvinnare och fyra bästa går vidare till de avgörande två kvalgrupperna med sex lag i varje. Matcher i dessa grupper spelas mellan september 2016 och september 2017. Två första lag från varje grupp går därefter direkt till VM, medan treorna får spela två matcher mot varandra om en plats i det interkontinentala kvalet.

De avgörande omgångarna i det första gruppspelet kommer att spelas i slutet av mars 2016.

Just nu är det följande lag som ser ut att ha bäst chanser att nå VM i Ryssland:

–          Australien (Soccerroos med veteranen Tim Cahill fortfarande med ilandlaget. Mile Jedinak från Palace och Luongo från QPR är de enda som annars är någorlunda kända för den gemene mannen.)

–          Förenade Arabemiraten (Ali Mabkhout med 31 mål på 42 matcher för landslaget skulle säkert klara av att vara ordinarie spelare i Europas starkaste ligor. Inga spelare från utländska klubbar i med i detta landslag.)

–          Irak (Ahmed Yasin från AIK har goda chanser att få åka till Ryssland om hans Irak lyckas kvala in. Andra stjärno i det irakiska landslaget är veteranen Abdul-Zahra och den 22-årige Ali Adnan från Udinese.)

–          Iran (Två spelare från ryska Rostov och en från Rubin Kazan. Ehsan Hajsafi från FSV Frankfurt samt anfallaren Reza Ghoochannejhad från engelska Charlton som spelar i League Championship.)

–          Japan (En del bra spelare inklusive Yūto Nagatomo från Inter Milan, Maya Yoshida från Southampton, Shinji Kagawa från Borussia Dortmund, Keisuke Honda från Milan och Shinji Okazaki från Leicester City. Samurai Blue tränas av bosniern Vahid Halilhodžić.)

–          Jordanien (Ställer upp med nästan uteslutande spelare från sin egen liga. Nådde sensationellt det interkontinentala kvalet 2013 efter 9-8 på straffar mot Uzbekistan. Förlorade mot Uruguay i den avgörande matchserien.)

–          Kina (Det är högst osäkert att Kina når det avgörande gruppspelet. Laget ligger riktigt risigt till i gruppen som Qatar lede. Hong Kong ligger två i gruppen före marsmatcherna, tre poäng före Kina med en match mer spelad. Det kan mycket väl bli en rysare för miljardnationen den 29:e mars när Kina tar emot Qatar. Det blir ett måstematch för det kinesiska landslaget. Zhang Chengdong är den ende spelaren som spelar i Europa – för spanska Rayo Vallecano.)

–          Kuwait (Når traditionellt långt i det asiatiska VM-kvalet, men saknar kända spelare.)

–          Nordkorea (Har faktiskt med två spelare som spelar i Schweiz i Pak Kwang-ryong från Biel/Bienne och Cha Jong-hyok från Wil 1900. Dessutom spelar några till i den japanska ligan.)

–          Qatar (Landslaget har gjort det riktigt bra ifrån sig i VM-kvalet hittills. Bland annat har landslaget som har inga kända spelare vunnit med hela 15-0 mot Bhutan. Qatar är redan kvalificerade till VM-2022 i egenskap av värdnation.)

–          Saudiarabien (Efter fyra raka VM tog det stopp för saudierna i VM-kvalet 2010. Nu försöker de sitt bästa för att kvala in till VM igen efter åtta års paus. Alla spelare i landslaget spelar i den saudiska ligan. Mohammad Al-Sahlawi är den vassaste anfallaren med 22 mål på 22 landslagsmatcher.)

–          Sydkorea (Tysken Uli Stielike tränar laget som har många bra utlandsspelare som lagkaptenen Ki Sung-yueng, Park Joo-ho från Borussia Dortmund, Lee Chung-yong från Crystal Palace, Son Heung-min från Spurs och Suk Hyun-jun från Porto.)

–          Syrien (Det är stort att det syriska landslaget gör ett bra kval med tanke på läget i landet. De har ett jämnt lag utan några stjärnor. Syrien är drömmotstånd för samtliga lag om de lyckas nå de avgörande grupperna.)

–          Thailand (Överraskar rejält i sin grupp och slåss med Irak om första platsen i gruppen. Teerasil Dangda från Muangthong United är den bästa spelaren i laget.)

–          Uzbekistan (Vitaliy Denisov som spelar för Lokomotiv Moskva och lagkaptenen Odil Ahmedov från ryska Krasnodar.)

Oceanien

Oceaniens fotbollskonfederation som inkluderar Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och små öarna i Stilla havet är den enda konfederationen som inte får en direktplats till VM i Ryssland av FIFA. Vinnaren i det oceaniska kvalet lottades mot det femte bästa kvallaget i CONMEBOL (Sydamerika). Det gör att chanserna att få se ett lag från Oceanien i VM-2018 till pyttesmå.

Fyra lag deltog i förkvalet där turneringen avgjordes på målskillnad. Samoa gick vidare till konfederationens Nations Cup, en turnering som även är en del av kvalet till VM. I Oceanien är det vanligt att turneringarna slås ihop för att spara på de dyra flygbiljettkostnaderna.

Åtta lag är med i Nations Cup som äger rum mellan den 28:e maj och den 5:e juni 2016 i Papua Nya Guinea. Värdnationen har ett av världens sämst rankade fotbollslandslag  (206:a i världen enligt FIFA-rankingen). Det blir intressant att se vad de kan åstadkomma på hemmaplan. Det lär bli riktigt tufft för dem i Grupp A där de ställs mot Samoa, Tahiti och Nya Kaledonien. I Grupp B spelar favoriterna Nya Zeeland, Fiji, Salomonöarna och Vanuatu. Tre lag från varje grupp går vidare i VM-kvalet. Nations Cup avslutas med semifinalerna och finalen. Dessa tre matcher har ingen betydelse för kvalet, men målen och kort räknas in i statistiken som om de vore riktiga kvalmatcher.

Efter Nations Cup lottas lag i två grupper med tre lag i varje grupp. Gruppvinnarna spelar sedan två avgörande matcher mot varandra. Vem som får möta ett lag från Sydamerika i playoffmatcherna bestäms alltså den 2:a och den 10:e oktober 2017.

Före 2006 var det alltid Australien som vann i Oceanien-kvalet. Nu när Australien spelar med de asiatiska fotbollslagen i stället, är det alltid Nya Zeeland som vinner och anses vara favoriter. Ibland händer det dock det omöjliga. I Nations Cup 2004 förlorade Nya Zeeland mot Vanuatu med 2-4 och slutade trea och åtta år senare var det dags för en 0-2 förlust i NC-semifinalen mot Nya Kaledonien.  I kvalet till OS-2016 i Rio gjorde Nya Zeeland samma tabbe som Rafael Benitez under sin tid i Real Madrid. Laget ställde nämligen upp med en otillåten spelare – Deklan Wynne – och blev diskade.

De sex lag som vi tror har bäst chanser att kamma hem segern i OFC-kvalet är:

–          Fiji (Lagkaptenen Roy Krishna är det ende utlandsproffset i laget. Han spelar i nyazeeländska klubben Wellington Phoenix.)

–          Nya Kaledonien (En del spelare som representerar Nya Kaledonien bor sedan länge i Frankrike och spelar i lägre divisioner. Det finns dock en spelare som borde anses vara en riktig stjärna med Oceaniens mått och det är Wesley Lautoa som spelar i Ligue 1-klubben FC Lorient.)

–          Nya Zeeland (När man tittar på spelarkvalitet i Nya Zeelands herrlandslag, blir man inte klok på att dessa spelare då och då lyckas med bedriften att förlora mot ett annat lag från Oceanien.  Marco Rojas från schweiziska Thun, Chris Wood från Leeds, Winston Reid, ordinarie i West Ham, Bill Tuilloma från Strasbourg och Tyler Boyd från Guimaraes är alla flera nivåer bättre än någon spelare i andra oceaniska lag. Och så finns det Shane Smeltz som har gjort 24 mål på 51 landskampen för sitt Nya Zeeland. Visst vinner Nya Zeeland lätt denna gång och får spela mot Colombia, Uruguay eller Chile i november 2017. Allt annat vore en enorm skräll.)

–          Salomonöarna (Så sent som i juni 2012 var Salomonöarna riktigt nära att greja oavgjort mot Nya Zeeland i bronsmatchen i OFC Nations Cup. Matchen slutade med 3 – 4 efter Shane Smeltzs avgörande mål i sista minuten.)

–          Tahiti (Vi vet nästan inget om Tahitis landslag. Deras enda stora succé är kvalificeringen till Confederations Cup 2013 där de lyckades göra ett mål på Nigeria och även hann sätta ett negativt rekord genom att släppa 24 mål på tre matcher.)

–          Vanuatu (Seule Soromon är lagets bästa anfallare och spelar i nyazeeländska Wairarapa United.)

Sydamerika

Sydamerika – en konfederation som består av endast tio medlemsländer – får precis lika många platser i VM som Asien där 46 länder är med. Med tanke på att det femte bästa laget får med all sannolikhet spela mot Nya Zeeland om den sista VM-platsen, går det att vara helt säker på att fem lag från Sydamerikas konfederation CONMEBOL får vara med i Ryssland 2018. Det gör att precis hälften av alla lag i det sydamerikanska VM-kvalet kommer att kvala in, vilket är sanslöst generöst av FIFA.

Franska Guyana, Guyana och Surinam ligger alla också i Sydamerika, men ingår inte i CONMEBOL utan får spela i CONCACAF-kvalet i stället. Upplägget kan komma att ändra sig om några år. Lag byter konfederationer. Australien spelar med lag från Asien. Israel och Turkiet är med i UEFA. För några år senare har det gått rykten om att Nya Zeeland kan komma ansluta sig till CONMEBOL. En helt galen idé om ni får fråga oss, men ingenting tycks vara omöjligt med FIFA.

Precis som vanligt är det så att alla lag möter alla på hemma- och bortaplan i det sydamerikanska VM-kvalet . Det blir alltså hela 18 omgångar som spelas mellan oktober 2015 och oktober 2017. Fyra bästa lag åker till Ryssland. Laget som slutar på femte plats möter Nya Zeeland eller ett annat lag från Oceanien i november 2017.

Tio lag som tävlar i kvalet till VM-2018 är:

–          Argentina (VM-finalisten 2014. Ett av världens absolut bästa fotbollslandslag. Förstemålvakten och fyra bästa backar bor i Manchester och spelar för City och United: Romero, Demichelis, Rojo, Otamendi och Zabaleta. På mittfältet har coachen Gerardo Martino bland alla andra Pastore och di Maria från PSG och Mascherano från Barca. Lavezzi, Higuain och Carlos Tevez är alla briljanta anfallare. Sen finns det en viss Sergio Agüero. Och så en till spelare som vi inte ens behöver nämna vid namn.)

–          Bolivia (De flesta bolivianska spelare bor och spelar hemma i Bolivien. Damian Lizio spelar i brasilianska Botafogo, ett par spelare spelar i grekiska Panetolikos och så har Martin Smedberg-Dalence från Göteborg redan hunnit göra sju matcher för sitt landslag. Med tanke på den hårda konkurrensen har Bolivia inga chanser till VM-avancemang.)

–          Brasilien (Alla som är med i Dungas landslag vill glömma fiaskot i hemma-VM 2014 och ge sina landsmän något att glädjas över. Det enda som räcker är en VM-seger i Ryssland. Pentacampeones bygger sitt lag kring Neymar. Dunga har hundratals fantastiska spelare att välja mellan, men det är bara Neymar och Thiago Silva som är bra nog för att bli uttagna till världslaget. Brasilien måste bara greja det här och få en direktbiljett till Ryssland. Allt vare vore en katastrof för Dungas grabbar.)

–          Chile (En av överraskningslag i VM-2014 med tre fantastiska spelare i målvakten Claudio Bravo från Barca, Arturo Vidal från Bayern, Alexis Sánchez från Arsenal. Chile är ett tufft motstånd för varje lag. Fråga Iker Casillas och Sergio Ramos. Vi tippar att det blir just Chile som får slåss med Ecuador och Paraguay om femte platsen.

–          Colombia (Det kan bli tufft för Colombia. Målvakten David Ospina är bänkad i Arsenal och laget har inga försvarare av världsklass. Det ser fantastiskt ut framåt med spelare som James Rodríguez från Real Madrid, Fredy Guarín från Inter, Carlos Bacca från Milan och Cuadrado från Juve. Radamel Falcao är helt ur form. Att ta ut honom är nog inte ett bra alternativ för tränaren José Pékerman.)

–          Ecuador (Bästa spelare från Ecuador är i dagsläget Felipe Caicedo från Espanyol, Antonio Valencia från Man U och Enner Valencia från West Ham. Och nej, de är inte släkt med varandra.)

–          Paraguay (Ett svagt lag jämfört för hur det har sett ut för några år sedan. Lagkaptenen Roque Santa Cruz från Málaga är den ende spelaren som vi väl känner till.)

–          Peru (Yoshimar Yotún från Malmö FF spelar för Peru. Veteranen Claudio Pizarro från Werder Bremen fortsätter nog i några år till i det peruanska anfallet. Landslaget behöver en föryngring.)

–          Uruguay (En av världens absolut bästa spelare Luis Suarez gör en comeback i landslaget under 2016. Laget innehåller även andra bra spelare, framför allt i försvaret, inklusive Diego Godin från Atletico, Cáceres från Juve. Uruguay bör ta en direktplats till VM.)

–          Venezuela (Visst har Venezuela en del spelare ute i Europa till skillnad från t. ex. Bolivia. Salomón Rondón, en duktig målgörare från WBA, är dock den ende som verkligen gör någon skillnad. Vi tvivlar på att Venezuela är bra nog för att slåss om den femte platsen. Vi tippar på att Noel Sanvicentes lag slutar sist i CONMEBOL-kvalet.