Om du följer nyheterna ute i fotbollseuropa så har du säkerligen hört talas om den nya ligan som kommer att dra igång år 2018; Uefa Nations League. Europeiska landslag kommer att delta i turneringen och initiativet har blivit positivt mottaget från de flesta håll. Det är även tänkt att lag skall kunna kvala in till EM genom Nations League. Men vad är egentligen tanken bakom turneringen? Vad kan vi som svenskar förvänta oss? Hur kommer Nations League att påverka EM-kvalet?
Vi har valt att ta en närmare titt på Uefas nya landslagsturnering och reda ut alla frågetecken!
Varför en ny turnering för landslag?
Den första frågan som de flesta ställde sig när förslaget presenterades under våren 2014 var vad tanken bakom turneringen egentligen var. Landslagen har redan ett pressat schema och svårt att få loss spelarna från sina klubblag till landslagssamlingar.
Uefa menar dock att tanken är att Nations League skall ersätta träningsmatcherna. Genom att skapa en turnering så vill man få mer struktur i landslagsmötena. Man hoppas därmed även att standarden på landslagsfotboll i Europa skall höjas.
Dessutom så är det en möjlighet för mindre lag, som annars har svårt att hitta motståndare till träningsmatcher, att få spela. Förhoppningen är givetvis att Nations League skall bli en respekterad och spännande turnering som drar fler supportrar, vilket även skulle innebära större intäkter för de fotbollsförbunden runt om i Europa.
Odds på Nations League
Det är för tidigt att säga något om odds på Nations League. Turneringen börjar nästa år och första upplagan kommer nog ses som ett experiment av fotbollsförbund och landslagstränare runtom Europa. Vi tippar på att lagen som brukar vara favoriter i EM-sammanhang blir lågoddsare – Belgien, Frankrike, Spanien och Tyskland.
Å andra sidan är det nästintill omöjligt att förutspå hur stor motivation favoritlag kommer att ha. Hur stor turneringen blir beror på UEFA:s marknadsföring och publikintresse. Vi antar att grupperna till Nations League 2018/19 lottas någon gång under 2017. Efter lottningen kommer även odds på denna fotbollsturnering att släppas av de bästa svenska bookmakers.
Turneringens format
Den officiella turneringsstrukturen som presenterats av Uefa är följande;
- 54 Europeiska landslag delas in i fyra stora grupper (divisioner). I den första turneringen som spelas år 2018 kommer divisionerna baseras på landslagens aktuella UEFA rankning.
- Varje division kommer sedan att delas in i tre grupper med tre eller fyra lag. Detta betyder att varje lag kommer att spela fyra eller sex matcher. De första matcherna kommer att spelas mellan september och november 2018.
- Vinnarna av de fyra mindre grupperna i Division A (den högst rankade divisionen) kommer att spela slutspel mot varandra. Detta betyder att endast vinnare i Division A kan vinna Uefa Nations League.
- Lag kan flyttas upp och ned i seriesystemet. Vinnare av grupperna flyttas upp till nästa år medan lagen som hamnar sist flyttas ned en division.
Sverige i Nations League
Hur kommer då detta att påverka det svenska landslaget?
Den svenska landslagschefen Lars Richt har enda sedan förslaget lagts fram varit positiv. Han menar att turneringen ger viktiga tävlingsmatcher, som oftast både är mer intensiva och spännande än träningsmatcher. Detta bidrar såklart till att publiken, som har svikit det svenska landslaget på senaste, förhoppningsvis kommer att hitta tillbaka till arenorna. Det enda Richt eventuellt skulle se som ett problem är det tighta internationella schemat, något som Uefa dock verkar ha löst på ett bra sätt.
För svenska fotbollsfans så kommer turneringen alltså innebära fler tävlingsmatcher, både på hemma- och bortaplan. Dessutom kommer det att finnas möjligheter för kval till EM och VM, något som du kan läsa mer om nedan.
När det kommer till lagen som Sverige kommer att ställas mot så är detta fortfarande oklart. I den första upplagan som kommer att dra igång år 2018 så placeras lagen i divisioner baserat på sina Uefa-rankningar. Denna rankning baseras på en rad olika faktorer från de förgående fotbolls VM– och EM-turneringar såsom spelade matcher, vunna matcher och gjorda mål. I dagsläget så ligger Sverige på en blygsam 20e plats, strax efter Rumänien, Danmark och Vitryssland. Under Sverige kan vi hitta lag som Polen, Israel och Skottland.
Lagen i Uefa Nations League kommer alltså att delas in i fyra divisioner på följande sätt;
- Division A: Lagen som är rankade på 1-12 plats
- Division B: Lagen som är rankade på 13-24 plats
- Division C: Lagen som är rankade på 25-38 plats
- Division D: Lagen som är rankade på 39-54 plats
Detta skulle för Sveriges del innebära att man hamnar i Division B. Förutom de ovan nämnda lagen så skulle de övriga lagen i Sveriges grupp bli Nederländerna, Grekland, Österrike, Kroatien och Norge.
Vad får vinnare?
De fyra bästa lagen från grupperna i Division A kommer att få spela finalspel i Nations League. Vinnaren här kan titulera sig nya Nations League-mästare. Vad priset kommer att bli är inte offentliggjort i dagsläget, dock kan vi räkna med en hyfsad prissumma för laget som står som segrare.
Det som är mest intressant är dock att turneringen ger en möjlighet för mindre nationer att få kvala in till EM-slutspelet. Vinnarna av varje grupp går nämligen vidare till playoff till EM-slutspelet året därpå. Om ett lag redan skulle kvalificerat sig till EM så kommer platsen istället att ges till det lag som hamnat på näst bäst i divisionen.
Hur fungerar EM kval 2020?
Från och med 2018 kommer playoffspelet till EM att förändras. Det kommer inte längre vara möjligt att ta sig till playoffspelet via det ”vanliga” EM-kvalet. Istället kommer dessa platser att ges till vinnarna av de 16 olika Nations League-grupperna. Vinnarna från varje grupp möter de tre andra gruppvinnarna från samma division i ett playoff-slutspel. Vinnaren av slutspelet får en biljett till EM. Sammanlagt så kommer det alltså att finnas fyra EM-biljetter från Nations League (en från varje division).
När det kommer till EM-kvalet så innebär detta att grupptreorna inte kommer ha möjlighet att spela playoff till EM som tidigare. Istället är det endast ettan och tvåan i grupperna som får en EM-biljett.
Be the first to comment on "Nations League"